Войната за “Диана експрес”

Жесток спор за наименованието на култовата група, последната дума има съдът

В началото „Диана експрес“ бе влак. През онези години той бе гордостта на БДЖ. В него за първи път в жп историята имаше стюардеси, които логично наричаха вагонеси, кока-кола и червени килимчета в коридорите. Точно този влак, пътуващ от София за Ямбол, даде името на една от най-успешните български рок групи. Така нейният създател Митко Щерев почете своя роден град Ямбол. През 1974 година, когато се роди формацията, Митко Щерев вече е управлявал по три години ролс-ройсите на родната поп музика-оркестрите на Емил Димитров и Лили Иванова, написал е музиката за първия си филма, година след това ще напише музиката за „Осъдени души“ .

Исак Гозес

Първият албум се продава в 150 000 тираж. Групата пее песни, които са хитове и днес, изнася стотици концерти освен у нас в Куба, СССР и другаде. Издава шест албума, като  музиката и аранжиментите за всички са написана от Митко Щерев, с изключение на няколко композитори, които не са членове на групата. Автори на текстовете са едни от най-изявените български поети. От „Диана експрес“ тръгват по възходящия си път Васил Найденов, Георги Станчев и Илия Ангелов. През групата са минали 26 музиканти в различните периоди на нейното съществуване. 
От четири години песните на „Диана експрес“, написани от Митко Щерев, звучат често по различни поводи на концерти и партита в живото изпълнение на автора им и последния солист  Илия Ангелов. Плакатът на групата „С песните на Диана експрес“ може да сте в различни градове на страната.
В последните дни обаче името „Диана експрес“ се свързва и със скандал. През 2008 година един от китаристите на групата Максим Горанов регистрира търговската марка „Диана експрес“ . Фактът, че Митко Щерев е основал музикална къща със същото име, не се оказва пречка за патентното ведомство. Днес основателят на рок група „Диана експрес“ се счита ограбен от своя бивш музикант, докато той категорично отрича, че кражба няма. 
Искрите, прехвърчащи по медиите, понякога надминават добрия тон. Горанов нарича някогашния си шеф много злобно човече, каквото за щастие са нямали „Щурците“ и „Сигнал“, иначе отдавна нямаше да съществуват. Според Щерев Максим е най-слабият китарист от групата му и перла на чалгата в Северна България.  
Ситуацията в момента е следната: Максим Горанов е регистрирал търговската марка  „Диана експрес“, а през август тази година той заедно с барабаниста Цветан Банов подават заявление в Министерството на културата за регистриране на „Група „Диана експрес“. 
С нотариална покана от 23.10.2009 година Митко Щерев  е уведомил официално М. Горанов, чe: …“От датата на връчването не желая да използвате и изпълнявате моя филмова, поп и рок музика – сам, в дуо, трио и група. Без значение какво е името на групата. Правя това, защото от петнадесет години вашето име е свързано с чалгата и изпълняването на музиката ми от такива като вас ще ми нанесе сериозни морални вреди.
Ако си позволите да изпълнявате мои песни в разрез със закона за авторско право, ще бъда принуден да търся правата си чрез съда.
Всъщност нещата вече наистина са стигнали до магистратите, защото на 24 септември 2009 г. М. Щерев, Ц. Банов и М. Горанов са получили официално писмо от Министерството на културата, подписано от министъра Вежди Рашидов, в което им съобщават, че регистрацията на името „Диана експрес“ е спряна и спорът за това ще бъде решен в Софийския градски съд с дело номер 1511 от 2009 година. Така до произнасянето на съда никой на може да ползва името „Диана експрес“.

в-к Стандарт