ВМРО ще сезира ЕК за причинени щети в резултат на гръцката блокада

„ВМРО ще сезира компетентните генерални дирекции на Европейската комисия за причинените по време на икономическа криза щети на българските превозвачи и на българския бизнес въобще: ГД „Транспорт“ и ГД „Общ пазар“. Това съобщиха от партията, чрез разпространена декларация.
Ще се обърнем към българските евродепутати и те, на свой ред, да изискат съдействие от еврокомисията. Предлагаме България да настоява по дипломатически пътища за официални компенсации от страна на Гърция заради нейната неспособност да разреши вътрешния си проблем. Също така предлагаме българската държава да окаже необходимата юридическа помощ на заинтересованите български фирми и граждани за започване на колективни съдебни действия срещу виновните браншови сдружения в Гърция, а ако се налага – и срещу гръцки държавни органи, които не успяват да осигурят разрешение на проблема“, се казва в декларацията.

Според, ВМРО е необходимо България да се позове на т.нар. „ягодов казус“ в основаното на прецеденти право на ЕС: през 1998 г. след сходни обстоятелства в резултат на френска блокада на границите се приема регламент 2679/98 на Съвета на ЕС, с който изисква при подобни случаи спешен план с мерки за отваряне на границите. И Гърция ще трябва да вземе такива мерки съгласно регламента, защото другият начин е дело в Европейския съд.

Гръцките земеделски производители неслучайно избират да блокират не вътрешни пътища, а гранични пунктове. Така те на практика нарушават правото на свободно придвижване на чуждите граждани, най-вече български, засягат законни интереси на чужди държави и „изнасят“ свой вътрешен проблем. Основни принципи на общностното право на ЕС като свобода на придвижване на хора, стоки и капитали са на практика отказани на българите, граждани на ЕС, заради бездействието и безхаберието на гръцкото правителство, член на ЕС. Време е гръцката държава да намери пътища за бързо решаване на спора. В същото време българският бизнес трябва да получи съдействие, за да може ефективно да потърси пред европейските съдебни институции вариантите за изискване на компенсации.

От организацията на войводите предупреждават, че в случай, че с „безотговорното си поведение”  гръцкото правителство продължи да ощетява финансово български граждани в днешните и без друго тежки времена, ВМРО има готовност да организира ответна блокада спрямо гръцки граждани и стоки./КРОСС/