Вицепремиерът Симеон Дянков разговаря с хърватския си колега Иван Шукер

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков разговаря днес с хърватския си колега Иван Шукер. Гостът е част от делегацията на премиера на Хърватия Ядранка Косор, която е на еднодневно официално посещение у нас.

Хърватският финансов министър запозна министър Дянков с икономическата ситуация в страната, състоянието на бюджета и с предприетите от хърватското правителство мерки за излизане от икономическата стагнация и за подпомагане на бизнеса и банковия сектор  в условията на криза. Голяма част от тях, предприети още през лятото на миналата година, са се оказали неуспешни и се е наложило правителството да увеличи данъчната тежест с два нови налога, посочи вицепремиерът Шукер пред българския си колега.

По време на разговора двамата обмениха и идеи за стимулиране на кредитирането в подкрепа на реалния сектор. Иван Шукер запозна министър Дянков с два модела на подпомагане на реалния сектор, прилагани в Хърватия, които предвиждат кредитни линии с фиксирана лихва през Държавната банка за развитие, както и през търговските банки. По този начин е осигурена добра ликвидност на банките, но недоверието сред гражданите все още държи в застой кредитите в страната, посочи още Иван Шукер по време на разговора си с министър Симеон Дянков.