Вицепрезидентът на Венецуела подаде оставка

Вицепрезидентът на Венецуела Рамон Карисалес, който е и министър на отбраната, е подал оставка по лични причини, предаде АФП, като се позовава на официално съобщение. Съпругата на Карисалес, която е министър на околната среда Ювири Ортега, също е поискала официално да се оттегли.

Според слухове причина за оставката на вицепрезидента са разногласия с президента левичар Уго Чавес. В официалното съобщение обаче се подчертава, че „оттеглянето му е по изцяло лични причини, а не поради несъгласия с решения на правителството“ и че „всяка друга версия за причините е измислена и тенденциозна“, пише БТА.

59-годишният Карисалес е полковник от резерва и е заемал различни постове във венецуелското правителство. Той стана вицепрезидент през 2008 г., а от март 2009 г. беше избран и за министър на отбраната. Мандатът му ще се запомни с подписването на важен оръжеен договор с Русия, посочва АФП.

В неделя президентът на Венецуела затвори шест телевизионни канала, включително и главната опозиционна медия RCTV за това, че не предават негови речи. Хиляди венецуелски учащи излязоха на протестен марш срещу това решение. Те излязоха с боядисани в бяло ръце, скандирайки „Едно, две три, Чавес ни разби!“./DarikNews/