Витлеемската звезда вещае раждането на Спасителя

elhaВитлеемската звезда отдавна е станала символ не само на раждането на Христос, но и на знак, сочещ пътя към спасението, радостта и успеха. 
Ето какво пише за нея в Светото писание:
„Когато се роди Иисус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток дойдоха в Иерусалим и казваха: де е родилият се Цар Иудейски? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним… И ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и се спря над мястото, дето беше Младенецът. А като видяха звездата, те се зарадваха с твърде голяма радост. И като влязоха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове: злато, ливан и смирна.“(Мат.2, 1-2,9-10)
Редица изследователи, библеисти, астрономи, астролози и философи са писали за нейната същност и сила. И са се стараели да обяснят нейното чудно явление. Загадката е разкрита през ХVII век от знаменития астроном Йохан Кеплер. Той доказва, че Витлеемската звезда всъщност не е комета, като я е изобразил за пръв път великият италиански художник Джото още през ХIV век и както обикновено я рисуват днес, а планетите Марс и Юпитер, събрани на едно място. 
Но не това е важното. Важното е, че Витлеемската звезда ще пристигане специално за вас от Светите земи, за да направи празника неповторим. Очаквайте я с броя на „Стандарт“ на 14 декември!

в-к Стандарт