Витилигото не може да се излекува, но може да се редуцира

Причини за заболяването са лошата екология и нездравословното хранене. Витилигото се нарича още болестта на белите петна, защото това е основният симптом. Тези петна се появяват, тъй като клетките в отделни зони от кожата загубват своята способност да изработват черния пигмент меланин. В резултат на това се увеличава чувствителността на кожата към слънчевите лъчи. През лятото задължително ползвайте слънцезащитни кремове с максимален защитен фактор.

Заболяването витилиго не се среща често и обикновено е сигнал за някакви нарушения в организма. Затова първото, което трябва да направите, е да се подложите на основна диагностика. Проверете състоянието на черния си дроб, на жлъчния мехур, на стомашно-чревния тракт. Понякога хелминтите стават причина за възникване на витилиго. След отстраняване на всички открити проблеми болестта може постепенно да отстъпи.

Известно е също така, че за развитието на тази болест определена роля играят генетичната предразположеност, нарушената работа в надбъбречните жлези, в щитовидната жлеза, в потните жлези. И не на последно място – психичните травми.

Употребявайте повече продукти, които съдържат мед.

Такива са черният дроб, кокошето месо, картофите, зърнените и бобовите продукти, плодовете, ядките, гъбите, чаят. Избягвайте стресовете, защото нервните разстройства често провокират появяването на витилиго.

Предлагаме ви няколко народни рецепти

Залейте с чаша гореща вода една супена лъжица сухи листа и съцветия от жълт кантарион.

Оставете настойката да престои 30 минути и прецедете. Пийте по една супена лъжица три пъти на ден след ядене. След три седмици направете почивка от една седмица. Курсът на лечение е 5-6 месеца.

Редовно, два пъти в годината на курсове от по три месеца, всекидневно втривайте на обезцветените места сок или аптечен екстракт от жълт кантарион, сок от ягоди или от червен пипер.

Смелете зелен магданоз и нанасяйте върху петната получената кашица за 15-20 минути.

Процедурата се повтаря 2-3 пъти на ден в продължение на 10 дни.

Преди сън – два-три пъти в седмицата – си правете вана с настойка от здравец – 4 супени лъжици сух смлян здравец се залива с един литър гореща вода. Сместа стои 4 часа, прецежда се и се влива във ваната. /БЛИЦ