Висш италиански служител подаде оставка, Берлускони не я прие

Ръководителят на италианската служба за гражданска защита Гуидо Бертолазо подаде оставка заради започнато срещу него разследване във връзка с договори за строежи при подготовката на форума на Г-8 миналата година, съобщи Ройтерс, като се позова на неговата канцелария.

Няколко часа по-късно правителствен служител каза, че премиерът Силвио Берлускони не е приел оставката на Бертолазо.

Бертолазо, който е един от близките сътрудници на премиера Силвио Берлускони, се оттегли от поста, след като италиански медии публикуваха информации за разследването срещу него.

Полицията претърсила офисите на оглавяваната от него служба в Рим и му връчила уведомление, че срещу него е започнало разследване във връзка със строителни дейности на сардинския остров Мадалена, където първоначално беше определено да се състои срещата на върха на Г-8 през юли 2009 г., съобщава БТА.

Бертолазо заяви, че ще сътрудничи на властите, и връчи оставката си на Берлускони, за да не пречи на разследването, се казва в изявлението на неговата канцелария.

За подготовката на форума на остров Мадалена бяха похарчени стотици милиони евро, но впоследствие срещата беше преместена в пострадалия от земетресение град Акуила.

Във връзка с разследването бяха арестувани четирима души, сред които Анджело Балдучи, който е в ръководството на правителствена служба за обществени дейности, отбеляза Ройтерс./DarikNews/