Виртуални музеи радват окото в Мрежата

internet-20m12Виртуалният музей на обувката е един от най-посещаваните в Мрежата. Той е създаден през 2004 г. от Луза Снук на английски, но не е задължително да се знае езикът – навигацията е разбираема. А и най-забавното тук е да се наблюдават различни видове необикновени обувки, събрани в раздела „Материали“. Метал, стъкло, бронз, дърво, злато, цветя, керамика, дори плат – от какво ли не са създавани тези аксесоари за крака! Почти всеки чифт е представен с няколко снимки. Половин час разглеждане и доброто настроение ви е осигурено…
Виртуалният музей на тирбушона също е уникално място за посещение, както е уникално това човешко изобретение, което датира от дълбока древност. Първият известен клуб на колекционерите на тирбушони е бил създаден през 1877 г в Милано. Това, както и много други интересни факти може да се разберат на сайта на музея, който наброява 33 тематични стаи. Виртуалната изложба е само една от забавните възможности. История на създаването, клуб на колекционерите, подборка на литература, посветена на тирбушона – да, дори и такова нещо съществува, може да се видят тук. Има дори раздел „планетариум“. Създателите на музея твърдят, че 30 вида тирбушони са създадени в чест на 30 съзвездия.
Истински странен е виртуалният музей на противогаза. На сайта може да се видят почти всички видове от това съоръжение, създавани някога по нашата планета. Експонатите са разположени в хронологичен ред, а изображенията може да се открият в увеличен вид, някои дори имат запазени инструкции. 
Виртуалният музей на абсента е интересен дори за тези, които никога не са пробвали скандалната напитка
Колекция от бутилки, специални чашки и, разбира се, лъжички, може да се видят тук. Съществуват много и различни начини за употреба на абсент, но във всеки от тях не може да се мине без специалните лъжички за захарта. В музея може да се видят направени по поръчка лъжички от скъп метал и обикновени, направени от подръчни материали, открити във войнишка раница. Особено място в музея заемат литературата и други произведения на изкуството, създадени под влиянието на абсента или в негова прослава. Все пак тази странна напитка е вдъхновявала мнозина – от обикновените производители на картички до великия Пикасо. Абсентът често се употребява и от литературни персонажи от миналия век. 
Един от най-големите частни руски музеи е този на етикети от кибритени кутийки
Той е дело на руснака Станислав Дмитриев, който събира такива етикети от 1959 г. и днес колекцията му наброява повече от 40 000 броя руски и още 5000 чужди етикета. Въпреки че на някои това може да се стори несериозно занимание, сайтът е преведен на три езика и има около 20 международни награди. Всеки етикет може да се види в увеличен вид и да се разбере къде и кога е създаден. 
Виртуалният музей на мошеничеството, в който са събрани различни видове измами, привлича любителите на детектива. Създателите на сайта предупреждават, че думата „мошеничество“ невинаги има углавно значение, защото често хората доброволно предават на измамниците свои ценности. Реалните истории са разделени тематично – квартирни, финансови, картови измами, туризъм, емиграция, най-забавният раздел е развод.

в-к Стандарт