Виолетов цвят в интериора у дома и в офиса

Джамията Шейх Зайед в Абу Даби

В природата виолетовия цвят се среща крайно рядко – само във венчелистчетата на някои цветя, в пигментацията на някои мекотели и в някои скъпоценни камъни.  Ето защо него са си го позволявали само монарсите. В наше време този загадъчен цвят е популярен както никога до сега и го срещаме, както в дрехите, така и в интериора.

Подготовка за преобразяване на интериора

Когато решите да смените интериора с нещо по закачливо или да преобразите изцяло дома или офиса започнете с изхвърлянето на старите мебели и настилки. За извозване на мебели може да поръчате фирма или да съберете група приятели. Ако искате да внесете разлика и в таваните, пода и стените, махнете старите настилки. Много от фирмите за изхвърляне на мебели предлагат демонтаж на паркет, премахване на тапери и други стенни облицовки. Щом помещението или помещенията са напълно изпразнени и са демонтирани всички настилки, може да започнете проектиране на виолетовия дизайн.

Това е кралицата на цветовия спектър. Виолетовият цвят – това е най-сложния цвят на дъгата. И най-тъмния. Ой се образува от смесицата на горещото червено и леденото синьо. Виолетовият цвят е благороден и елегантен, но на него му се приписват противоречия на съвършено различени по-психологически характеристики на спокоен и буен оттенък. Дизайнерите считат, че класическия виолетов цвят е за артистически натури, защото той пробужда креативност и интуиция, подтиквайки въображението. Неслучайно Вагнер е съчинял своята велика опера в стая с виолетови щори, а на Леонардо да Винчи този цвят му е помагал да се съсредоточи.

За съчетанията

Търсим «приятелски» цветове. Най-удачния цветови партньор е белият. Белият цвят в интериора и виолетовият са независими и такова помещение изглежда феерично. За създаване на едноцветна рисунка във виолетова гама съединявайки се с повече бледи оттенъци – сини и  розови. В качеството си на контраст виолетовия цвят в интериора се смесва с червено и оранжево. Неутрално ще изглежда в съчетание с кафяво, зелено и люляково. А когато съединявате виолетов цвят с черен следва да сте много внимателни, за да избегнете мрачността.

Покритие

Смелото решение е насищане на виолетовия цвят, той приглушава светлината и прави помещението дразнещо и тъмно. Но, това не е повод да се откажете от него. Помислете повече за светлите оттенъци. Виолетовата гама варира от нежно люляков цвят до пурпурен тон. Степента на неговата топлина и насищане зависи от количеството на синия и червен пигмент.

Светлите оттенъци може да се използват в спалнята и банята. Нежно — люляковия цвят често се избира за подрастващи, защото той успокоява, навява на романтично настроение и се явява прекрасен фон за мебели от естествено дърво. Повечето интензивни оттенъци ще подхождат за създаване на бохемско настроение в гостни и будоари. Особено в съчетание с насъщните краски в златист или сребрист цвят.

Виолетовият цвят – това е цвят на неона. Затова той е особено популярен сред поклонниците на хай-тек и поп — арта. Резките оттенъци във виолетово за щастие се използва в обществените интериори – младежките кафенета и нощни клубове.

Мебели

За творческите личности  –  ако вашата кухня ви е станала скучна и неинтересна, то опитайте да я обновите със сочен виолетов цвят и тя мигновено ще измени настроението на стаята. Диван във виолетов шотландски кариран плат е способен да превърне неизразителната гостна с бели стени в елегантен салон. А, нежно виолетовите плочки ще украсят даже най-простата баня.

Аксесоари

Разкошни акценти – вие постоянно живеете в стая, където преобладават оттенъци от виолетов цвят, което е невинаги приятно. По-добре използвайте този цвят за отделни детайли. Виолетовият цвят, това е царска краска, притегля към себе си внимание и настройват към тържественост.

Покрийте масата с белоснежна покривка и поставете аксесоари върху нея във виолетов цвят –  чинии, вази, салфетки, солници и свещи. Празничното настроение ще бъде гарантирано.