Видове лакирана мебел

Лакираната мебел може да бъде изпълнена в класически и в модерен стил. За създаване на този или онзи декоративен ефект се използват различни лакове: цветни и прозрачни, гланцови и матови.

Лакираните мебели: вчера и днес

Традиционен лак. Първите предмети мебели, покрити с лак, са се появили на Изток. Именно там расте лаковото дърво, което притежава смоли, от който се правят традиционни естествени лакове. Да се събира смолата е сложно: тя е токсична, освен това от едно дърво може да се извлича не повече от 50 грама лак. Да се лакират мебели по традиционен способ също е трудно: всеки от слоевете е нужно да се подсушават по няколко седмици и многократно се полира повърхността. Модерен лак. Този материал има малко отношение към традиционния, защото е продукт на химическата промишленост. Той се състои в основата си от изкуствени компоненти и се нанася на повърхността, но неговите качества остават предишните: така се придава на мебелите декоративен външен вид и се формира защитен антикорозионно и водонепроницаемо покритие.

Стри мебели с напукан лак

Ако се нанесете в наследствено или сега купено жилище с мебели които са покрити с лак, първо погледнете общото им състояние. При наличието на големи пукнатини, ями и драскотини има вариант да са за дълбока реставрация. Реставрацията е много скъпа услуга която понякога надвишава стойността на мебелите. В случай че не искате да плащате много пари за възстановяване тогава се обърнете към фирма за извозване на стари мебели. В повечето градове се предлага този вид услуги защото е незаконно да натрошим мебелите и да ги оставим до кофата за боклук пред къщата или блока. Ако са едрогабаритни споменете при поръчката вув фирмата да подсигутят пълен набор инструменти за демонтаж на мебели и подходящ голям камион за извозване на мебели.

Какво и как да се лакира?

Повърхност. Често самото дърво и неговите производни (МДФ, ПДЧ ), метал и пластмаси се нуждаят от лакиране. Като някои производители лакират стъкло, стъкло влакно и даже полиуретанова пяна. Покритие. За обкрайчване на мебелите могат да се използват различни лакове: маслени, на водна основа, нитроцелуозни, полиуретанови, кехлибари др. За градинските мебели особено подхождат лакова на PVCоснова: обработена така, че повърхността да бъде устойчива към въздействието на външната среда.

Цветен или прозрачен лак?

Декор на според вашия вкус. Чрез помощта на лака се постигат най-разнообразни декоративни ефекти. Цветните лакове предимно напълно покриват повърхностите, а под тях е дърво, метал и пластмаса, но лакирани те ще изглеждат еднакво. Прозрачните съставки внимателно съхраняват повърхността: като лака не се забелязва, а през него отчетливо се виждат дървесните жилки. Модерните лакове се тонират чрез апарат в цвета, който желаете. А някои фабрики предлагат специални услуги: мебели в цветна палитра RAL.

Стилове при лакираните мебели

За «класически» и «модерен». Производителите на мебели в модерен стил предимно се използват ярки декоративни лакове, често те са цветни: гланцирани, матови и полуматови. При «класическите» фабриките влизат други състави – както прозрачни, така и цветни. Една от разновидностите имитират цвета на цените видове дърва (орех, палисандър и др.), на тях може да се създаде ефект на старинност, като се покриват с всички пукнатини с кракелюр. Последните могат да бъдат както малки, така и крупни в зависимост от технологията на нанасяне. Някои лакове придават стил «антик» и имат особен оттенък на цвета: с леко жълт тон, който стои «свеж» в продължение на десетки години и да увековечи повърхността, върху която е нанесен.

Колко слоя да се нанесат? Мебелните лакове нанесени по дървото почти винаги променя неговия цвят и подчертават текстурата на влакното, но правят това всеки по-своему: едни много малко коректират оттенъка, а други правят влакното повече контрастно и др. Количеството слоеве върху лака може да бъде различно и често това е ноу-хау на тази или онази фабрика. Предимно производителите на кухненска мебел косвено указват на нея издръжливостта, като пишат в своите каталози «издръжлив лак» с три или повече слоя). Ако вие сте планирали да ремонтирате или да лакирате самостоятелно мебели, препоръчваме да  нанесете не повече от два слоя.