Вземете нужната ви доза витамин Д със слънчевите бани

Недостигът на витамин Д води до имунни разстройства и възпалителни процеси, установиха лекари от Университета на Мисури.

По-рано учените вече доказаха, че недостига на този витамин отрицателно влияе на сърдечно-съдовата система и увеличава риска от появата на рак.

Получените данни позволяват да се обясни ролята на витамина в профилактиката и лечението на възпалителни заболявания, включително множествена склероза и ревматичен артрит. Ниското ниво на витамин Д пречи на нормалната работа на имунната система и спомага за вътрешни възпаления, които като правило се срещат при хората с хронични заболявания.

Американските медици препоръчват необходимото количество да се набавя от храната /риба, мляко и ананасов сок/, но най-вече чрез слънчевата светлина – главният източник на витамин Д.

Ежедневно човек трябва да приема не по-малко от 1000 МЕ /международни единици/ витамин Д. С настъпването на пролетта и приближаването на лятото слънцето е най-лесното достъпния и безплатен начин да си набавим полезния витамин. Само 10 минути слънчеви бани три пъти седмично позволяват да се набави необходимото количество от витамина в организма, отбелязват медиците. Те припомнят, че хората с по-тъмна кожа се нуждаят от повече време за тази цел. /Actualno.com