Вечните неща в женския гардероб

На фона на модата, която се мени през всеки сезон, съществуват и т. нар. evergreen правила за една жена, които никога не увяхват.

Всяка жена има нужда от няколко неща в гардероба си, които може да използва според фантазията си, а не според текущите тенденции.

Понякога именно неволната или търсена грешка в съчетаването на определени елементи и аксесоари създава чар и стил в облеклото.

Обратното – правилното им съчетаване може да доведе до истинска скука.

Или с други думи, няма нищо по-отегчаващо от съчетаването на права черна рокличка без ръкави с перлена огърлица и с елегантни обувки с тънки токчета.

Малка и права черна рокличка без ръкави (tubino)

Това е моделът, измислен от мадам Шанел и аплодиран от списание Vogue през 1926. Веднага след това тoй става нещото, без което една елегантна жена не може.

Носи се във всякакви версии – Едит Пиаф е предпочитала изчистената от всякакви детайли рокличка, Одри Хепбърн я е обличала в „звезден“ вариант. Марките Ferragamo и Versace я предлагат суперкъса и суперсекси.

Перли

Огряват, повече от каквото и да било, лицето на една жена, карайки го да свети и същевременно не отклоняват вниманието от него. Идеални са перлените колиета на Damiani.

Чанта

Въпреки че не може да се сложи под мишница, голямата чанта е задължителна, защото побира всичко, което сме си напазарували, позволявайки ни в същото време да останем елегантни. Чантите на Prada са истинско богатство.

Бяла риза

Gianfranco Ferre, повече от всеки друг превърна бялата риза в запазена марка на стила си и в задължителен елемент за всяка жена. Бялата риза може да бъде свободна, широка и в „мъжки“ вариант или пък лека и ефирна.

Sneakers

Последната мода в Ню Йорк е да се върви, върви, върви… и да се ходи пеша на работа. От 20-ина години насам те станаха задължително присъствие и в италианския гардероб – както в метализиран вариант, така и в елегантна версия.

Елегантни обувки с висок ток

Те повдигат фигурата и я правят да изглежда по-стройна. Най-елегантен дизайн предлага в това отношение Christian Dior.

Смокинг

За пръв път през 30-те години на миналия век Марлен Дитрих дръзва да го облече. След това обаче той започва постепенно да залязва.

Etro и Yves Saint Laurent отново го връщат на мода.

Trench

През 1928 Грета Гарбо го облича и го превръща от мъжка в дамска дреха. Оттогава тръгва и възходът му. Най-класическият шлифер, който не се влияе от промените на сезоните и модите, е този на Burberry.

Дънки

Дънките вървят на всичко. Могат дори да се съчетаят с кожено палто. Най-шик са обаче класическите модели, които предлагат марките Exte и Jacob Cohen.

Ботуши

Правят походката стабилна и устойчива, прикриват дебелите глезени и всякакви други дефекти по краката.

Става въпрос за ботушите на Fratelli Rossetti, Santoni и Geox. Те са идеални за града, но не си и помисляйте да ги сложите за уикенда на село.

Сако

Семпло и изчистено. Абсолютно задължителни за гардероба на всяка жена сa сакaта на Max Mara, Ferre и Armani. /ProntoSofia