Ветропарк и завод за тръби получиха сертификат „А“ за инвестиция

Проектите „Вятърен парк Лозенец“ и „Завод за пластмасови тръби в Ботевград“ получиха днес от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков сертификати за инвестиция клас „А“. На церемонията в министерството присъства и посланикът на Германия  Матиас Хьопфнер.

Автор на първия проект е фирмата от Добрич „ИВЦ България ВП 5″ ЕООД – дъщерно дружество на IWC GmbH („Innovative Wind Concepts“). Германската компания е съвместно дружество на Siemens Project Ventures (SPV) GmbH и Windkraft Nord AG. Тя инвестира предимно в Средна и Източна Европа. Проектът „Лозенец“ е комплекс от 59 ветрогенератора с обща мощност 140 MW. Индустриалният парк ще бъде разположен върху наети под аренда площи край селата Лозенец, Земенци и Загорци в община Крушари. Прогнозният му годишен добив на ток ще е 350 000 MWh. Проектът ще бъде завършен в началото на 2013 г. Общият размер на инвестицията е 440 млн. лв. Проектът се финансира от собствени средства на „ИВЦ България ВП 5″ и от банкови кредити.

„Пайплайф България“ ЕООД е вторият отличен инвеститор за проекта на фирмата за завод за пластмасови тръби в Ботевград. Това ще е 30-ото производствена мощност на компанията майка PIPELIFE. Първите му две линии ще заработят следващия месец. Общата инвестиция е 32.4 млн. евро. Заводът ще произвежда богат асортимент тръби за канали, воден транспорт, газо- и енергийни системи и др.

PIPELIFE търгува с продукти на компанията чрез основния си логистичен център в Пловдив и има седем склада в България. Фирмата е смесено дружество между SOLVAY и WIENERBERGER с равно участие. SOLVAY-Белгия, е химически и фармацевтичен гигант, а WIENERBERGER-Австрия, произвежда строителни продукти. PIPELIFE разработва и пуска за пазара пластмасови тръби, фитинги и тръбни системи. Тя присъства в 27 европейски страни и САЩ с 29 производства и 3000 служители. Централата й е във Виена.