Веска Георгиева: Приоритет беше да се овладее обстановката при интензивния снеговалеж

sniag3София. За такава територия като София, при такъв обилен снеговалеж, приоритетите бяха да се овладее обстановката и тя се овладя. Нека да проявяваме малко търпение, разбирам, че всички сме изнервени, и аз си позволявам да повишавам тон на фирмите. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Веска Георгиева, началник на Столичния инспекторат. 
„Говорим за пет часа интензивен снеговалеж и обстановката към настоящия момент в София е съвсем нормална, част от улиците вече са на вода, на черен асфалт. Другата част ще бъдат обработени до един час, т.е. ще бъде избутан снегът, там където се е натрупал повече. За пет часа, при такъв интензивен снеговалеж, мисля, че е съвсем нормално, трябва да проявяваме повече търпение, все пак сме в зимни условия”, каза още тя. 
Веска Георгиева благодари на гражданите и на служителите в офисите, които са си почистили снега от тротоарите. „Видях на различни места из София, че се чистят прилежащи територии. Обработени са площи в район „Оборище”, около Английската гимназия, около Испанската гимназия. Тази сутрин се даде приоритет на прилежащите територии около училища и детски градини. Фирмите се справиха в различна степен, имаме какво още да искаме от тях. Някои фирми успяха да обработят спирките до 7 ч., други не успяха. Сега виждам, че някои от фирмите приключват с обработката до 10 ч. На фона на минали етапи това също е постижение, но в крайна сметка оптимизиране на бързината на услугата е нещо, което ни предстои. Във Владая са обработвани и вътрешноквартални улици, и улици с обществено значимост и на масовия градски транспорт”, каза още тя.
При обработването на улиците, се съобразяваме с наличния финансов ресурс така, че най-проблемните места да бъдат осигурени за проходимост при зимни условия. „Няма финансов ресурс за тотална обработка на територията 17 500 дка, но там, където се налага, общината взема мерки. Видяхме обаче и тирове и автомобили с летни гуми в движението. Нормална зимна картинка”, коментира Веска Георгиева.
Аделина ГЕОРГИЕВА/агенция „Фокус“/