Великденче, гергьовденче — Veronica officinalis L. Сем. Живеничеви — Scrophulariaceae

Разпространение. Расте из храсталаците, горите и треви­стите места из цяла България.

Описание. Многогодишно тревисто растение с приповдигащо се стъбло, дълго до 30 см, и пълзящо коренище. Листата са назъбени, яйцевидни или елипсовидни, стеснени при основата си в къса дръжка. Цветовете са бледосини, като цветните дръжки са по-къси от чашките, и са събрани в гроздовидни съцветия. Всяко цветче се състои от четирилистна чашка с четирилистно венче в 2 тичинки. Плодът е двугнездна кутийка с много семена. Цялото растение е покрито с власинки. Медоносно растение.

Използуваема част. Надземната част на растението, която се бере през време на цъфтежа, април—юни. Суши се на сянка или в сушилня до 45°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и с нагарчащ вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали или книжни чували. Запазва се на сухо и проветриво място.

Химичен състав. Етерично масло, гликозиди, сапонини, органични киселини, танини, горчиви вещества, следи от алка­лоиди, витамин С, провитамин А и др.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува успокоително на възпалената лигавица на дихателните пъ­тища, оказва дезинфекциращо действие върху пикочните пътища и подобрява функциите на черния дроб. Прилага се при заболява­ния на дихателните органи (хронични бронхити, бронхиален задух), при болести на пикочо-половата система и в някои случаи при чернодробни страдания.

В българската народна медицина великденчето се употребява още при трудно уриниране, кръвопикане, кръвохрачене, дрезгав глас, умствена умора, запек, начална туберкулоза, треска и др. Надземната част, накисната в маслиново масло 1:10, се прилага за мазане при гнойни рани, циреи, изгорено и др. Употребява се и в хранителната промишленост.

Начин на употреба. 2 супени лъжици от растението се слагат в 500 г вода да врят 6 мин. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

В нашата народна медицина се употребяват и други билки от рода на великденчето, като самодивска трева (Veronica austri-аса L.), която се използува за регулиране на недостатъчна мен­струация, бабуляк (Veronica beccabunga L.), която се употребява за регулиране на коремното кръвообращение, и количава трева (Ve­ronica spicata L.), която се препоръчва при болки в стомаха и червата.

пустима влажност 14%. Опакова се в бали или торби. Запазва се в сухи и проветриви помещения. Изнасяна билка.