Великденски пости

Великденските пости вече започнаха, но това не Ви пречи да се включите, ако искате да се пречистите преди празника. Ако никога досега не сте постили и искате да изпитате вярата и волята си, то нека разгледаме как протичат Великденските пости и какво трябва да се яде през всяка една седмица преди празника.

Някои от вярващите предпочитат да подготвят тялото си за това, което ги очаква. За целта четири седмици преди началото на постите, всяка неделя се подлагат на своеобразни пости. През първите две недели на подготвителните пости може да си хапвате почти всичко, но храната, която приемат не трябва да включва никаква мазнина. От третата неделя, сиреч „Месни заговезни” се спира всякакъв прием на месо до празника, а след четвъртата неделя (Сирни заговезни) се прекратява и приемането на всякакви продукти направени от животински продукти.

Истинските пости започват в деня след Сирни Заговезни. Първата и последната седмица от постите са най-строги и тогава не трябва да си позволявате никакви храни от животински произход или такива съдържащи олио. Някои от вярващите пък започват постите с „тримерене”, което ще рече три дена без никаква храна. Този пост, обаче се прави по желание и само от тези, които са сигурни, че ще успеят да издържат толкова дни без храна.

Ето и какви храни трябва да приемате през всяка една от седмиците на поста:

– През първата седмица трябва да спазвате поста изключително строго и въздържателно. Трябва да приемате само растителни храни, като, е забранено приемането на олио и вино.

– През втората седмица продължавате по същия начин, като през Събота и Неделя може да си позволите олио и вино, а на Благовещение може да консумирате и риба.

– През трета, четвърта и пета седмица продължавате по същия начин като при втората.

– Шестата седмица не се отличава по нищо от останалите, но на Връбница(събота) може да си позволите консумирането на риба и безгръбначни животни.

– Страстната седмица, е най-трудна от всички, тъй като на Разпети петък не трябва да поемате абсолютно никаква храна и вода, стига, обаче здравето да го позволява.

Важно, да кажем, че постите не трябва да се спазват от болни хора, бременни жени и малки деца. Също така може да спазвате облекчен режим на постите. За да разберете какъв пост, е най-подходящ за Вас, то се обърнете към някой свещеник.