Везни – обща характеристика на личността за зодия Везни

24 септември — 23 октомври

Направляваща планета: Венера

Щастливо число: 6 и всички числа, делящи се на 6 Астрологичен символ: Везни

Астрологични цветове: тъмно-сив, пурпурен и цвета на мор­ските вълни

Астрологични камъни: изумруд, сапфир, опал, бисер и берил

Везните, подобно на своя символ, имат много колебания в личния си живот. Тя е въздушна зодия. Безпределно е очарованието на хората от тази зодия, усмивките им са не­отразими.

Везните цял живот търсят идеалния съпруг (Везните управляват дома на съпружеството), но когато все пак на­мерят идеалния партньор, рядко са щастливи — защо? Възможно е везните да са влюбени в самата любов. Може би защото повърхността на Венера, заради чиято облачна атмосфера астролозите трудно я виждат и хората от тази зодия са необясними.

Болшинството от Везните постоянно се опитват да уравновесят везните на обществения и личния живот. Те много се нуждаят от уравновесеност и хармония, но когато това е невъзможно, не прилагат по-особени усилия да изменят обстановката. Венера е надарила своите синове и дъщери с остър аналитичен ум, особено, когато нещата опират до изкуството. Те са разсъдителни и привличат хората, които ги молят за съвет. Те също са искрени прия­тели и стриктни делови партньори.

Интуитивните им способности и вникването в кра­сотата ги прави изтъкнати художници, поети, писатели, композитори, певци и актьори. Може да си въобразим, че всички тези ценни качества ги правят най-щастливите хора, често това действително е така, но зависи дали Вез­ните ще намерят духовния си съмишленик в живота. За тях това е много важно. Съвсем не бива да се мисли за Везните в единствено число: всичките разновидности на бъдещите им връзки са свързани с частичната им отдаде-ност във всички области на живота. Везните са търсачи на любов, но не в прекия смисъл, каквито са Стрелеца и Скорпиона. Везните винаги се надяват на онази необикно­вена вечер, когато ще чуят смеха на непознатия, който после ще им стане духовен съмишленик и ще им направи живота пълнокръвен.

Независимостта им е непоколебима, макар че леко и незабелязано я изразяват. Везните знаят да ценят хората. Понякога желанието им да ощастливят някого стига чак до там, да угаждат на другите, а не на себе си. Обаче не са слабоволеви и възстават, ако разберат, че е наскърбена деликатната им натура.

Везните често попадат в разрив с околната действител­ност. Те са готови на всичко, за да избягнат контакта с хора, които нарушават законите на етиката и добрия вкус.

Макар че са умни, Везните са непрактични, често притежават периоди на обърканост и предизвиквайки дори дявола, живеят само с настоящето. По-късно се оплакват от това. Боят се от всички земни неща и често се оказват сред безработните. Трябва да постъпват мъдро и да се заемат с някакъв специален занаят, за предпочитане свързан с изкуството.

Когата са уравновесени — са неотразими. У Везните се срещат преимущества дори за нашето сурово време: те управляват любовта, красотата и идеализма.