Вашингтон e най-новият ски-курорт

Коли изчезнаха под затрупаната от снега американска столица в събота, докато хиляди поклонници на зимата се качиха на ските си, а други си припомниха боя със снежни топки във виелицата, предава АФП.

Най-новата мода в града на властта са обувките за сняг и термо палтата на фона на рекордната снежна буря, затрупала с 60-сантиметров сняг някои части на Вашингтон. Знакови за нацията сгради като Белият дом и Капитолия бяха покрити в бяло, докато ливадата, свързваща Конгреса и Мемориала на Линкълн, се превърна в гигантско място за забавление на пешеходците. Встрани от района „Дюпон Съркъл“ масова битка със снежни топки, организирана чрез социалния сайт Facebook, привлече над 1000 души.

„Това е като да си в Алпите„, споделя германка, цялата в ски оборудване – червено скиорско яки, черни ски панталони и тъмночервена шапка, отпивайки по глътка кафе. Жената е бивш ски-инструктор от Гьотинген в Германия. В момента е служителка на Международния валутен фонд. „Имам алпийски ски, но градът е твърде равен. Вчера исках да си купя ски за ходене, но бяха свършили в магазините, както и греблата“, споделя тя.

Малко зад нея подтичва Аликс Лоу от военновъздушните сили, която прави дневния си крос, допълва БГНЕС. „Аз съм от Флорида, никога не съм виждала толкова много сняг“, допълва тя. Същото казва и Майка Нгонг, 23-годишна от предградието на Мериленд Бетезда, заета с напразното усилие да почисти снега от колата си. „Не съм свикнала с това“, усмихва се тя. Когато я питат защо е излязла във виелицата на 2010 г. без ръкавици, тя вдига ръце във въздуха и казва: „Нямам такива!“.

Покритите със сняг прочути булеварди и паметници на града са изкарали на „лов“ художници и фотографи, опитващи да запечатат историческия за града момент./DarikNews/