Васко Кръпката: За България 20 години не стигат

За България стана ясно, че 20 години не стигат. Това каза в интервю за БГНЕС Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, китарист-блусар и певец.

Равносметката от изминалата 2009 година, белязала две десетилетия от настъпването на прехода, музикантът обобщава като недостатъчно време за промяна: „Защото по български 10 минути са 20 минути, а 20 минути са си направо половин час. Може би повече“.
Васил Георгиев създава групата Подуене Блус Бенд в края на комунистическия режим. Заради текстовете на песните си и участието си в митинги на тогавашната демократичната опозиция, Кръпката си печели славата на бунтар. Спомня си как преди 20 години е изпял „Комунизмът си отива“. Музикантът споделя, че много неща са се сбъднали от онова време. Например – никога не е мислел, че ще се сдобие с новия албум на Ерик Клептън преди да е излязъл по магазините, че ще има мобилен телефон и интернет, че България ще е член на НАТО и ЕС. От друга старана, обаче за Кръпката има и неща, които все още не са се случили. „Хората не се събудиха“, констатира той и се заканва, че ще продължи да се бори за по-явно изразено гражданско общество. Говори за „хората от другата България“. Това са тези, които не са мутри, не са кандидат-мутри, тези, които се опитват с честност и достойнство да преживеят живота си, обяснява музикантът. За тях казва, че са „генетичните победители“ от прехода, защото знаят, че са в лагера на „добрите“. Кръпката не крие симпатиите си към Синята коалиция, в чиято подкрепа многократно е излизал по площадите. Не скрива и това, че не харесва съвсем новото управление и го определя като „партия, създадена по телефона“. Признава обаче, че ако Бойко Борисов успее да повдигне духа на нацията, ще го подкрепи. „Виждам, че хората имат по-позитивно отношение към държавата“, допълва още музикантът. Доволен е, че все пак българинът е разбрал, че трябва сам да си помогне, а не да очаква някой друг да стори това вместо него. Васко Кръпката се изказва в подкрепа на протеста срещу следенето на трафика в интернет, който ще се състои на 14 януари пред Народното събрание. „Наистина Големият брат се опитва да ни следи навсякъде“, коментира Кръпката. Казва, че в момента част от полицията се е сляла с организираната престъпност. „Така че не желая организираната престъпност да ми следи всичките съобщения в интернет“, обобщава музикантът. Васко Кръпката все пак обаче би се съгласил с контрола върху личните данни, ако започне наистина да се противодейства на престъпността.
За музиката казва, че някой трябва да отстоява блус-пътеката в България, защото държава без блус-бенд е като яйце без жълтък. Оплаква се, че има много идеи в главата си, а не остава време да ги осъществи. „През 2009 година записахме в Германия един албум „Блус от тъмната страна на стената“, но все още не е готов, очакваме германците да ни го изпратят“, разказва той и допълва, че отделно работи върху авторски парчета. Края на 2009 година за Кръпката е преминал на участие в Трявна, а началото на 2010-в празнуване на именния му ден. Васко Кръпката пожела на себе си, на читателите на БГНЕС и на всички българи през тази година „да сме здрави и непоправими“. /БГНЕС