Б. Нанев: Децата ще имат директен достъп до педиатър

nanevНе става въпрос за закриване на болници. Болниците трябва да отговарят на определени критерии, за да могат да сключват договори по определени клинични пътеки. Това каза здравният министър д-р Божидар Нанев по бТВ по повод това, че 34 общински болници са пред закриване.

Божидар Нанев обясни, че става дума за по-завишени изисквания. В болниците трябва да се предложи добро качество, каза той и допълни, че един от критериите е да има медицински екип по съответната специалност, по която е сключена клиничната пътека, тъй като досега имаше възможност да се сключват почасови договори. А по отношение на изискването за 24 часов приет, Нанев обясни, че когато една болница има изискването да работи по тази клинична пътека, там трябва да има специалисти, които може да реагират по спешност. Здравният министър даде пример с общинска болница, която отговаря на изискванията, това е тази в Тутракан. По думите му там има квалифицирани кадри, има необходимо оборудване и възможност за 24 часово обслужване. Министър Нанев каза, че по предварителни справки около 40 общински болници отговарят на изискванията, но няколко десетки няма да се справят с критериите на районните каси. Поради тази причина здравното министерство иска от следващата година те да бъдат преструктурирани в хосписи за долечение. Той обясни още, че тези здравни заведения трябва да излязат от сегашното активно лечение, защото там изискванията са много големи. Според Нанев смисълът на здравеопазването трябва да бъде насочено към здравия човек, тоест да има профилактика.
НЗОК ще отдели 3,2 млн. лева допълнително, за да може децата до 18-годишна възраст да има директен достъп до педиатър от 1 януари догодина, каза още Божидар Нанев. Той обясни и още, че предлага с 2 лева да се увеличат цените на профилактичните прегледи, което е един вид компенсация – хората да получават по-добро обслужване, а лекарите по-голямо заплащане. От 1 януари 2010 година сме предвидили и 10 процента увеличение на заплатите на всички работещи в Спешната помощ, съобщи още той. Здравният министър съобщи още, че въпросът с доплащането на инсулините на фирмата „Ново Нордиск” е решен. /БГНЕС