Б. Борисов: Надявам се Сидеров да обясни

Премиерът отказа да коментира задържането на лидера на АТАКА Волен Сидеров на летището във Франкфурт. „Всеки човек може сам да определя поведението си. Надявам се Сидеров да обясни”, каза премиерът Бойко Борисов след парламентарния контрол, предаде репортер на БГНЕС.

По повод днешното писмо на Съюза на съдиите в България до него , в което те заявяват, че ще се обърнат за съдействие към Европейската комисия и международната съдийска общност, за да се осъществи “мониторинг” от Консултативния съвет на европейските съдии и от Международната асоциация на съдиите, ако продължава намесата на изпълнителната власт премиерът каза:„Искаме да има мониторинг от Европа. Мониторингът е нещо много хубаво. Всички министерства и всички служби имат мониторинт, защо и
те да нямат”. Той обясни, че е помолил министрите да прекратят изказванията по адрес на съдебната система. „Мисля, че те никого не са засегнали, поне не съм чул”, каза още Борисов.
БГНЕС припомня, че малко по-рано премиерът каза, че по никакъв начин това, че и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров има подобна заменка не означава, че към него отношението ще е по-различно отколкото към всички останали заменки. Премиерът коментира факта, че депутатът от ГЕРБ е участвал в заменките на гори. „От 47 заменки една е на човек, който тогава не е бил депутат от ГЕРБ”, подчерта Борисов.
Премиерът изтъкна , че депутатът не е направил най-голямата заменка на земи и има и по-големи. Борисов коментира и продължаващите протести на гръцките фермери.
„Продължаваме да настояваме пред гръцкото правителство да вдигнат блокадата на границата”, каза той. Искът на страната ни пред съда в Люксембург е готов, но премиерът припомни, че съдебната процедура може да се забави поне 2-3 години. Нанесените щети на България са няколко милиона лева. Отношенията ни с Гърция са много важни, но нашите хора, които чакат на границата са ни по- важни, категоричен бе Борисов. Премиерът Папандреу и председателят на ЕК Барозу ми обещаха, че правят всичко възможно до неделя да се разберат с протестиращите, допълни той. „Това, което депутатите на ГЕРБ и ние като кабинет предложихме за генно-модифицираните организми- мораториум за 5 години върху всичко, за да успокоим обществото, гарантира на 100% пред всички, които се страхуват от ГМО. Мораториумът няма да падне, защото винаги можем да го обясним със напрежението, което имаме в страната. Мораториумът и след това законът няма да създаде приказки в парламента”, каза още Борисов по повод днешните действия на парламентарната група на ГЕРБ. Според премиера Турция и България в момента са във фаза на изключително добри взаимоотношения, които могат да бъдат развити. /БГНЕС