Бюджет 2010 г. е излишно панически

pari, финанси, бюджетБюджет 2010 г. е излишно панически. Всички анализатори сочат, че прогнозите не са толкова тежки, колкото се движат в този бюджет. Това каза за Агенция „Фокус” вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов във връзка с предстоящото утре извънредно заседание на парламента, на което ще бъде разискван Бюджет 2010 г.
„Това, което нас ни притеснява е откровеното недофинансиране на някои системи, без да е ясно какво ще става с тях. Говорим за безработицата, която ще се увеличава, а не е финансово обезпечена, дори в рамките на това, което се полага, както и за социалното подпомагане, тъй като все повече хора предвид безработицата и кризата ще стигнат до този вид подпомагане. Говорим за здравеопазването, чиито бюджет е с 30% намален”, посочи Манолов.
Той посочи, че БСП не трябва да не се оплакват, тъй като този бюджет е продължение на тяхната политика.
„Продължава разгрома над пенсионно осигурителната система, над здравната система. Настоящият министър се държи към „Кремиковци” така, както се държи предходния министър. В бюджета приходите са излишно много занижени”, посочи Манолов. Относно преразглеждането на бюджета в средата на 2010 година, Манолов отбеляза, че това преразглеждане ще се случи. По думите му въпросът е как ще се държат управляващите, дали ще продължават да стискат тези пари, като формират излишък или ще направят корекция на полугодието. „Оказа се, че тази криза е само за бедните хора, по-заможните хора не са приобщени към тази криза. Замразихме минималната работна заплата на най-бедните, намаляваме парите за безработица на най-бедните, намаляваме социалните помощи на най-бедните, спират се програмите за временна заетост, които са пак за най-бедните. Няма нито една мярка за приобщаване на богатите българи, обратното на тях им се преотстъпва 2% от социалното осигуряване”, посочи още Димитър Манолов.