Българско участие в Международното изложение за авиационна и военна техника ФИДАЕ 2010 в Чили

На 23 март 2010 г. в Сантяго бе открито 16-то издание на Международното изложение за авиационна и военна техника ФИДАЕ 2010, преминаващо под лозунга за солидарност и подпомагане на Чили за възстановяване на щетите от разрушителното земетресение от 27 февруари т.г. Изложението се организира от 1980 г. насам.

В настоящото издание на изложението, което е най-голямото в Латинска Америка и петото най-голямо в света, участват 328 компании от 39 страни, сред които 5 фирми от българския военно-промишлен комплекс – “Арсенал”, “Аркус”, “Самел”, “Оптикс” и “Институт по металознание – БАН”. Продукцията на тези водещи фирми, производители на специална продукция, е известна в страните от региона –  Колумбия, Бразилия, Еквадор, Доминиканската република.

Изложението бе открито от президента на Чили Себастиян Пиньера в присъствието на дипломатическия корпус, главнокомандващите на въоръжените сили, множество официални делегации от чужбина и фирми-изложители.

Българските представители на изложението участваха в среща в резиденцията на посланик Валери Йотов с него и с членове на българската колония в Чили.