Българска литературна вечер в Любляна с участието на писателката Теодора Димова

На 16 февруари 2010 г. в Любляна се състоя литературна вечер с участието на известната българска писателка Теодора Димова. Гостуването й в Словения бе по покана на издателство „Модриан” в рамките на представянето на романа й „Майките” пред словенската публика. Книгата бе издадена в Словения през 2008 г. в поредицата Европейски роман на същото издателство и включена в цикъла „Европейска литературна идентичност”. В словото си при откриването на вечерта директорът на престижния международен литературен фестивал „Виленица” Гашпер Троха представи гостенката като един от най-популярните съвременни автори в България и носител на много чуждестранни  отличия и награди.

С приветствие към многобройната аудитория се обърна посланикът на Р България в Словения Филип Боков, който благодари на домакините на събитието и изтъкна приноса на писателката и значението на нейното творчество в съвременната българска литература. Наследила писателската дарба на своя прочут баща класик, Теодора Димова е име, което свети със своя собствена ярка светлина на българския литературен небосклон.

Авторката прочете откъси от своята нашумяла в последните няколко години книга и отговори на множеството въпроси по време на последвалата дискусия с публиката.

Официалната премиера на романа „Майките” на Теодора Димова в Словения бе организирана от Цанкарйев дом, издателство „Модриан” и Словенското дружество за сравнително литературознание .