Българска делегация провежда срещи с университетските среди в Русия

В периода 1-3 февруари 2010 г българска делегация, сред чийто членове бяха ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев и  посланик Пламен Грозданов, проведе срещи с ректора на Московския държавен университет “М. Ломоносов” академик Виктор Садовничий, с проф. Николай Малишев, президент на Московския институт по икономика, мениджмънт и право и с първия заместник-ректор на Руския държавен хуманитарен университет проф. Валерий Минаев. В хода на разговорите бяха обсъдени конкретни форми на сътрудничество между Софийския университет и руските ВУЗ-ове, включително изработване на двегодишни програми за сътрудничество.

Проведена бе среща и с Виктор Глухих, сенатор в Съвета на федерацията на РФ и председател на Групата за приятелство с България в Съвета на федерацията, както и с депутата Валерий Драганов, председател на Групата за приятелство с България в Държавната дума на РФ.

От Москва българската делегация отпътува за Екатеринбург, Свердловска област, където предстоят срещи на 4 и 5 февруари 2010 г. с губернатора на областта Александър Мишарин, с ректора на Уралския държавен университет Дмитрий Бугров, с президента на Уралската търговско-промишлена палата Юрий Матушкин и с председателя на Областната дума на Законодателното събрание на Свердловска област Николай Воронин.

Посещението на ректора на Софийския университет в Руската Федерация е първото от 23 години насам