Българо-корейският център бе домакин на открит урок по безопасен интернет

Открит урок по безопасен интернет се проведе днес в Българо-корейския център в сградата на Изпълнителна агенция «Електронни съобщителни мрежи и ниформационни системи». Събитието е по повод Световния  ден за безопасен интернет, който се отбелязва всяка година на 9 февруари.

В дискусията участваха ученици от Професионалната гимназия по аудио, видео и текекомуникации «Александър Попов» в София, Явор Колев, началник сектор «Компютърни претъпления» в ГДБОП и Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ публикува днес на интернет страницата си правила за работа на фирмите за достъп до Интернет, съобщи началникът на отдел «Политика и развитие на информационното общество» Нели Стоянова по време на срещата и допълни, че очаква доставчиците на Интернет да се съобразят с тези пепоръките.

Насоките на уебсайта препоръчват доставчиците да си сътрудничат с горещите линии срещу незаконно съдържание. Такъв специален номер успешно действа вече и в България. Компаниите трябва да дадат съвети за това, как хората могат сами да се предпазят от незаконно или вредно съдържание и поведение; както и да препоръчат инструменти, създадени за виртуална защита.

Сътрудничеството между горещата линия и държавните институции е много резултатно, посочи Явор Колев. Той даде примери с разкрити педофили в последните два месеца и посочи необходимостта от създаване на Публичен регистър на осъдените за посегателство срещу непълнолетни.

Опасните уеб места, могат да станат сравнително по-малко, ако потребителите, държавата и неправителствените организации работят заедно, каза Георги Апостолов. Той даде пример с 3 социални мрежи, които са събирали информация, свързана с адреса и училището на регистрираните деца. След среща с центъра по безопасен интернет и ГДБОП, те вече работят за намаляване на възможностите за събиране на лични данни. Децата обаче трябва да продължат да бъдат внимателни при присъединяване към социални мрежи. 110 са сайтовете за запознанства в България като регистрираните профили в тях са 2,7 милиона.

Единадесетокласникът Йордан Петров се обърна към представителите на държавата да предприемат действия за премахване на реклами на еротични сайтове на уеб страници за деца. Неговите съученици го подкрепиха и обърнаха внимание на сайтове, който при регистрация искат ЕГН от потребителя.

По време на дискусията децата и лекторите формулираха основни правила за безопасен интернет.

  • Когато станете обект на въздействие от интернет насилници, имайте пълно доверие на родителите и правоохранителните органи
  • Подавайте сигнали за опасно съдържание или за насилници в мрежата
  • Не ходете сами на първа среща на живо с някого, с който сте се запознали онлайн – вземете възрастен или приятел
  • Предизвикателна снимка в профила или потребителско име увеличават с 40 на сто риска от привличане на вниманието на „ловци на деца”
  • Ползвайте сайтове за запознанства, които не искат от вас лични данни, както и информация, която може да покаже къде живеете и учите
  • Браузърите сигнализират за опасно съдържание, следете техните индикации
  • При пазаруване онлайн и предплащане на стоките, следете за символите на сертифициращите организации по сигурността Не давайте ПИН кода на кредитна карта
  • Внимавайте да не ви откраднат имейла, не отговаряйте на мейли на администратори, които искат потребителско име или парола под някакъв претекст
  • „Помисли преди да качиш” – това е мотото на утредният Световен ден за безопасен интернет.