Българка е кандидат за президент на Бразилия

dilma rusefБразилската управляваща Работническа партия ще утвърди кандидатурата на бразилката с български корен Дилма Русеф, началник на канцеларията на сегашния президент Лула да Силва, за кандидат за президентските избори догодина, предаде Ройтерс.

„Тя ще бъде обявена единодушно“, заяви Жозе Едуардо Дутра, избран за партиен ръководител миналия месец. Кандидатурата й ще бъде обявена единодушно на конгрес през февруари. Президентът Лула да Силва, който лично избра Русеф за свой заместник, не може да се кандидатира за трети последователен мандат на общите избори през октомври. Ако бъде избрана, Русеф ще продължи насочената към пазара икономическа политика, включително плаващият обменен курс. „Русеф не е Лула с пола, но проектът е да има приемственост“, заяви Дутра. „Тя ще бъде третия мандат на този проект“. Той добави, че администрацията на Лула да Силва не е напреднала достатъчно в модернизирането на страната. Работническата партия ще започне кампанията си с обещание за структурни реформи, за да направи по-гъвкави трудовите и профсъюзните закони и да промени пенсионната система. Русеф следва губернатора на Сао Паоло Жозе Сера от опозиционната PSDB с близо 20 процентни пункта според проучванията на общественото мнение.
Преди да стане легален политик, г-жа Русеф е партизански лидер и борец срещу бразилската хунта. Тя е родена на 14 декември 1947 г. в град Белу Оризонте. Баща й – Петър Русеф – е от български произход. През 20-те години на ХХ век той е бил свързан с Комунистическата партия в България, а през 1929 г. напуска страната ни по политически причини и се мести във Франция. В края на Втората световна война се преселва в Аржентина, а по-късно в Бразилия, където се жени за Дилма Коимбра Силва, чието първо име носи г-жа Русеф. „Той беше личност със силен характер, много образован“, споделя г-жа Русеф за своя баща в интервю дадено за българския вестник „Труд“ през 2004 г. „Четеше много книги. Почти всичко, научено в детството ми, го дължа на него. Доколкото знам, преди да се сдобие с деца, той е помагал на левите. Но след това се е отдал на бизнеса и семейството“. Любопитен спомен от нейното детство е запознанството с великата българска поетеса Елисавета Багряна. „Тя ни гостува през 1960 г., когато бе на конгреса на международния ПЕН-клуб в Рио де Жанейро. След това Багряна живя цял месец в дома ни в Белу Оризонте“, спомня си бъдещият бразилски политик. По-късно Багряна ще посвети стихотворението „Шепа сняг“ на баща й, твърди изследователят на нейното творчество Йордан Василев. След училище Дилма Русеф се мести в Рио де Жанейро, а оттам – в Сао Пауло. Там тя ръководи лявата партизанска групировка „Палмарес“. „Както знаете, през 1964 г. в Бразилия бе извършен военен преврат. На власт дойде жестока диктатура. Тогава живеех в Сао Пауло. Младежите масово влизаха в леви групировки. Аз основах и оглавих „Палмарес“. Така се е наричала организацията на негрите в Бразилия, създадена през XVII век за борба срещу робството, споделя Русеф в интервюто си пред „Труд“. През 1969 г. ръководената от нея група извършва обир в резиденцията на губернатора на Сао Пауло – Адемар де Барос, който е протеже на хунтата и един от най-корумпираните хора в Бразилия. С част от задигнатите 2,5 милиона долара тя подпомага бразилци, емигрирали в чужбина заради военните. Властите успяват да заловят г-жа Русеф и тя прекарва три години в затвора, където е подложена на изтезания. Излязла на свобода, тя завършва икономика, има докторат по икономическа теория. Била е секретар на финансите в град Порту Алегре и министър на мините и енергетиката на щата Рио Гранде ду Сул. На 1 януари 2003 г. оглавява федералното министерство на мините и енергетиката на Бразилия, която е световен лидер в добива на желязна руда и един от бъдещите най-големи производители на петрол. На 21 юни 2005 г. бразилският президент Лула да Силва назначава Дилма Русеф за началник на своята канцелария. /БГНЕС