Българи атакуват световен рекорд в най-продължителното състезание по оф-роуд в Гърция!

offroadБългари атакуват световен рекорд в най-продължителното състезание по оф-роуд в Гърция!
Наши екипажи ще вземат участие в две от най-големите състезания на южната ни съседка
Българските пилоти с АТВ Тодор Христов и Петър Ценков ще направят опит за световен рекорд по издържливост и продължителност на управление.

В края на този месец двамата ще участват в престижното оф-роуд състезание „24 часа на АТИНА“. Само те двамата ще бъдат допуснати с АТВ сред 150-те участника с автомобили 4х4.
Нашите пилоти ще трябва да изминат 1000 км дф-роуд с навигация за 24 часа, като имат право на две почивки по 30 минути на 10-я и 20-я час.

Стартът ще бъде даден в 12 часа на обяд в събота, а финалът в 12 часа на обяд в неделя през последния уикенд този месец. Тежък и важен момент ще бъде 12-часовото пилотиране през нощта, когато и двамата ще трябва да се преборят с умората и тежката навигация в тъмното. Христов и Ценков ще се движат без асистенция като и двамата ще стартират с последния модел на Can-Am Renegade 2010.

През следващата година Христов вече е официален фирмен пилот на вносителя на марката BRP „Зундерт Екстрийм“ и заедно с Ценков ще се състезават в Европейските шампионати по Rally Raid и Baja!

В тежкото състезание ще участват и два български екипажа с автомобили 4х4. Едни от най-добрите ни пилоти Ивайло Върбанов и Явор Атанасов ще влязат в пряк двубой с носителя на Европейската купа в „Baja Championship“ Борис Гадасин от Русия. Върбанов през тази година спечели престижното международно състезание „Balkan Offroad Marathon“  и е неизменно в тройката на Националните Шампионати. Той ще стартира с Mitsubishi Pajero 3.5.

Явор Атанасов е дебютант в Националния шампионат и това е първата му международна изява.  Състезава се с Toyota Land Cruiser Concept.

Скоро след участието си в „24 часа на АТИНА“, българските АТВ-пилоти ще се пуснат и в последния кръг на гръцкия оф-роуд шампионат. В момента, Тодор Христов е водач там в клас АТВ, а Петър Ценков се бори за влизане в тройката. В подкрепа на двамата, в надпреварата ще се включат още двама българи с четириколки – младият Стоян Козаров и Младен Вачков.
Младен Вачков се класира втори в тазгодишния Ендурошампионат, клас ‘Експерт 4х4″, а Козаров спечели годишната титла в клас „ХОБИ“ при своя дебют в шампионата.

Състезанието в Гърция, което е отворено за мотоциклети, АТВ и автомобили, ще се проведе в два дена, като ще се изминат около 400 километра в област Атика, близо до Атина. Там ще присъстват и 4 български екипажа с автомобили 4х4, като всички са опитни състезатели с титли от нашия шампионат и международни участия.

Траян Траянов/Истилян Маринков грабнаха титлата в клас „Експерт“, а заедно с тях ще карат подгласниците им в нашия шампионат Йосиф Лагадов и Пламен Николов. Петър Минчев/Здравко Здравков са шампиони на България в клас „Адвенчър“, а последният роден екипаж е този на Георги Фиков и Александър Стоянов, които имат участия в „Tessaloniki Adventure Trophy“, „Baja Saxonia“ и много от състезанията в нашия шампионат.

авто прес