България ще проучи възможността специализиран кораб на EMSA да бъде базиран в наше пристанище

България ще проучи възможността специализиран кораб на Европейската агенция по морска безопасност /ЕMSA/, оборудван с най-съвременни средства за борба с мащабни  нефтени разливи да бъде базиран в наше пристанище. Това заяви Сергей Църнаклийски,  изпълнителен директор на ИА „Морска администрация”, на пресконференция след приключването на съвместно учение между Р България и EMSA. Участниците в събитието направиха разбор на проведените действия и се обединиха около мнението, че учението е преминало успешно и е постигнало предварително набелязаните цели. Благодарение на това учение успяхме да проверим на практика взаимодействието между България и Европейската агенция по морска безопасност, анализите, които предстои да направим, ще помогнат да оценим готовността на нашата страна да реагира адекватно при подобни бедствия, допълни Сергей Църнаклийски. Според Берн Блум, ръководител на отдел „Предотвратяване и реагиране при замърсявания” в ЕMSA, агенцията има в лицето на България надежден и лоялен партньор. Никоя държава не е в състояние сама да се справи с такъв мащабен нефтен разлив, точно затова EMSA e изградила мрежа, чрез която може да подпомогне всяка от страните членки на общността, допълни той.

От българска страна в учението участваха два катера на ИА „Морска администрация”  „Спасител 1” и „Спасител 3”, граничен полицейски катер на граничен полицейски участък Варна, два нефтени събирача – моторен танкер Русалка и НС 30, бонозаградител, оборудван с 600 м заграждение на „Поддържане на чистотата на морските води” АД. EMSA се включи с два специализирани кораба, оборудвани с най-съвременни средства за борба с нефтените разливи (M/VI/GSP Orion) и моторен танкер Santa Maria. Военноморските сили имаха готовност да се включат също с вертолет Ми-4 и моторен танкер. Българският морски квалификационен център участва със свои наблюдатели.

На учението присъстваха представители на ИА Морска администрация, EMSA, областната управа на Варна, Военноморските сили, Гражданска защита, Гранична полиция, Поддържане чистотата на морските води и др.