България става част от противоракетния щит на НАТО?

natoБългария ще стане ракетен щит на НАТО, пише в заглавие руският електронен вестник „Дни“. Северноатлантическият съюз се кани да разположи на българска територия средства за противовъздушна отбрана, с които да защитиЕвропа от балистични ракети, съобщава изданието, цитирайки публикация вчера в българския печат, като изтъква, че информацията идва от източник от министерството на отбраната.

ПРО се прицели в България. Новата програма на алианса за ПРО превръща Балканите в приоритетна територия, а днешната политика наСофия ще му позволи да осъществи тези планове“, пише „Газета“, като допълва, че елементи от противоракетния щит на НАТО ще бъдат разположени в България, Румъния и Турция.

Разширяването на системата за ПРО на алианса, което да обхване Балканите, е част от новия проект, предложен от администрацията на президента Барак Обама в САЩ, пояснява московски политолог, цитиран от изданието. Запитан как според него ще реагира София, аналитикът напомня, че България е членка на НАТО. Освен това сега там управлява десноцентристка коалиция, която се отнася към Русия по-прохладно от социалистите, посочва той.

Разговорът с Москва по икономически въпроси като „Южен поток“ е съвсем позитивен, но същевременно за българското правителство е изгодно да се сближи със САЩ. Гражданите на България надали ще одобрят тази стъпка – обикновените хора по принцип не обичат военни обекти да бъдат разполагани до техните жилища, добавя руският експерт пред „Газета“.

Навремето Румъния призоваваше елементи от ПРО да бъдат разположени в балкански страни, включително в България. Консултации за монтиране на елементи от ПРО в България водеше като президент на САЩ и Джордж Буш, припомня и електронното издание „Нюзру“. (БТА)/Darik News/