България се включи в честването на Международния ден на майчиния език в Ню Йорк

На 24 февруари т.г. Генералното консулство на България в Ню Йорк се включи в честването на Международния ден на майчиния език, насочен към опазването на езиковото и културно многообразие по света. Инициативата бе организирана от Генералното консулство на Бангладеш в Ню Йорк, с подкрепата на Обществото на чуждите консулства в Ню Йорк, чийто председател е генералният консул на Швейцария, посланик Кристоф Баб.

В обръщението си към гостите генералният консул на Бангладеш каза „Добър вечер” на няколко езика, единият от които бе български. Приветствия отправиха също д-р Нуран Наби, борец за свобода от Бангладеш, както и генерални консули и представители на страните-членки на ООН. В рамките на празненството бяха раздадени материали, включващи изказване на Генералния директор на UNESCO Ирина Бокова по повод Международния ден на майчиния език.

От българска страна присъства временно управляващият Генералното ни консулство Светлана Стойчева-Етрополски,  която поздрави присъстващите с празника и изрази надежда, че 2010 г. – Годината на сближаване на културите – ще предостави възможност да се затвърди уважението към различните езици и култури по света.