България се включи в отбелязването на Международния ден на Франкофонията в Тунис

На 24 март 2010 г. в Комплекса на науката в Тунис се състоя официална церемония по повод Международния ден на Франкофонията, организирана от Министерството на образованието и Тунизийската агенция за техническо сътрудничество (ТАТС) към Министерството на развитието и международното сътрудничество, със съдействието на посолствата на франкофонските държави в Тунис. На нея бяха връчени награди на победителите в традиционно провежданата за учениците в тунизийските средни училища диктовка по френски език. Поканени за участие бяха представители на всички държави-членки на МОФ, имащи свои дипломатически представителства в страната.

Церемонията бе открита с изказвания на специалния представител на министъра на  образованието, заместник-директора на ТАТС и посланика на Швейцария в Тунис, в качеството й на бъдещ председател на МОФ. Наградите на учениците бяха връчени от представителите на акредитираните в Тунис посолства, включително от  българския посланик. Събитието продължи с прочит на поеми на френски от автори от държавите-членки на МОФ.

Кулминация на церемонията бе представянето на арии от операта „Кармен” на Бизе и „Фауст” на Шарл Гуно в изпълнение на студенти от Висшия музикален институт на Тунис под ръководството на българската оперна певица и преподавател в института  Христина Хаджиева. Специална благодарност за българския принос в честването на Международния ден на Франкофонията бе изразена от френския посланик в Тунис на състоялия се по-късно прием  в неговата резиденция.