България предостави на Европейската комисия информация за понесените щети от блокадата на граничните пунктове в Гърция

Днес, 5 февруари, българската страна предостави на Европейската комисия писмена информация относно икономическите последици и понесените щети от началото на блокадата на граничните пунктове с Гърция до момента.

В информацията са отчетени понесените загуби в двустранната търговия, транспортния трафик между двете страни, както и в конкретни сектори на българската икономика – селско стопанство, туризъм, текстилна промишленост.

Анализираните от българската страна данни показват, че около 40% от стоковата листа на обичайния за сезона българския износ за Гърция са били засегнати от блокадата. По отношение на вноса от Гърция следва да се отбележи, че 92% от вноса на портокали, 75% от вноса на мандарини в България обичайно се доставят от Гърция.

Нарушени са редовните автобусни превози между двете страни. Отменени са два влака по международната железопътна линия София – Солун.

Негативно е въздействието на блокадата върху туристическия сектор – броя на гръцките туристи ползващи зимните курорти в България само за м. януари е намалял с 5% .

Общо 110 български компании в промишления, селскостопанския туристическия, транспортния сектор, търговията и услугите са декларирали икономически загуби в резултат на блокадата.
Българската страна ще продължи да анализира данните, относно понесените щети.