България няма задържан кораб по Парижкия меморандум за 2009 г.

Няма нито един задържан кораб под българки флаг по Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол, се посочва в доклад на ИА „Морска администрация” за 2009 г. За сравнение – през 2008 г., от 119  проверени, задържани са били 7 кораба, или 6,7 % от всички инспектирани.

Общият брой на проверени български кораби в пристанищата на страни, които членуват в Меморандума, през изминалата година е 58. Липсата на задържани кораби значително подобрява представянето на българското знаме по Парижкия меморандум.

Споразумението е от първостепенно значение за Европейския съюз, тъй като над 90% от товарооборота в общността се извършва по море. В Парижкия меморандум членуват всички страни – членки на Европейския съюз, които имат морско пристанище, както и държавите Канада, Русия, Исландия, Норвегия и Хърватска. Меморандумът урежда безопасността на хората при плаване, предотвратяване на опасността от замърсяване на околната среда от плавателни съдове, както и условията на труд за екипажа. Всяка година се публива т.нар. “черен”, “сив” и “бял” списък. Мястото на всяка държава зависи от броя на нейните проверени и задържани плавателни съдове през последните три години. В момента България е поставена в “сивия” списък, като целта е през 2011 г. да бъде част от “белия”, каквато е амбицията и на ИА “Морска администрация”.