България и Холандия ще си обменят изложби на съвременни автори

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение в Холандия, се срещна днес с Еверт ван Стратен – директор на известния холандски музей „Крьолер – Мьолер”. На срещата присъства и българският посланик в Холандия Златин Тръпков.
Министър Вежди Рашидов и Еверт ван Стратен обсъдиха конкретни възможности за сътрудничество за популяризиране на българското изкуство в Холандия. Музеят „Крьолер – Мьолер” изрази готовност да установи контакти с нашата Национална галерия за чуждестранно изкуство с цел обмен на изложби на съвременни автори.
По време на разговора си с министър Рашидов директорът на музея „Крьолер – Мьолер” Еверт ван Стратен подчерта, че е много заинтригуван от постиженията на съвременното българско изкуство. Управителният съвет на фондация „Крьолер – Мьолер” ще разгледа предложенията творби на български автори да бъдат показани в залите на прочутия холандски музей.
Директорът на музея „Крьолер – Мьолер” Еверт ван Стратен прояви сериозен интерес и към изграждането на бъдещия Национален музей на визуалните изкуства в центъра на София, известен още и като „Българския Лувър”.
Парк – музеят „Крьолер – Мьолер” е основан през 1938 г. и притежава изключително ценни колекции, от 18 век – до наши дни. Особено впечатляваща е неговата колекция с творби на Ван Гог, тук са представени и творци от ранга на Хуан Миро и Хенри Мур. В огромния парк около сградата на музея са изложени на открито скулптури и инсталации на световни автори.