България и Турция постигнаха напредък в областта на транспорта

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков представи днес на пресконференция резултатите от 22-то заседание на българо-турската комисия по транспорт, което се проведе тази седмица в Анкара.

По време на двудневната работа на комисията бяха обсъдени състоянието и перспективите в областта на железопътния, водния, въздушния и автомобилния транспорт.

В сферата на автомобилния транспорт бе определена квота за разрешителните за всички видове транзитни и двустранни превози, като беше постигнато увеличаване с 40 % (от 12 500 на 17 000) на квотите от типа празен – пълен (това е разрешително, при което товарният автомобил влиза на територията на чужда страна празен, взима товар и го доставя до България). При типа разрешителни за превоз за/от трета страна беше постигнато увеличение на квотите със 100 % (от 500 на 1000). Представителите на браншовите организации изразиха своето задоволство от преговорите, защото са били изпълнени над 80% от исканията им.

В областта на водния транспорт България и Турция се договориха да бъдат развити фериботни връзки, като бъдат открити редовни фериботни линии между Варна и турските черноморски пристанища Самсун и Зонгулдак.

В сферата на железопътния транспорт беше постигната договореност за сътрудничество при разширяване на комбинираните превози между двете страни, в това число и превози от типа ро-ла /качване на товарни автомобили на влакове/. Турската страна изрази готовност да се присъедини към ро-ла проекта, който развива България в отсечката Свиленград – Драгоман. Това ще спомогне част от турските транзитни тежкотоварни превози през България да се осъществяват чрез железопътен транспорт.

В областта на въздушния транспорт страните се споразумяха за разширяване на броя и обхвата на полетите между България и Турция, като полети ще се извършват съответно до четири града в Турция /Анкара, Истанбул, Бурса и Измир/ и България /София,Пловдив, Варна и Бургас/. Отпадат ограниченията за всички видове карго превози.

В края на срещата министър Александър Цветков заяви, че преговорите с турската страна са успешни. Те отразяват готовността и политическата воля на двете страни да си сътрудничат при решаването на транспортните въпроси възникнали между тях и са добър знак за развитието на двустранните отношения.