България и Румъния активно работят за осъществяването на общи проекти със средства от европейските програми

При откриването на фериботна връзка между Никопол и Турну Мъгуреле министър-председателите Бойко Борисов и Емил Бок обсъдиха изграждането на хидроцентрали и още два моста над Дунав

България и Румъния много активно работят за реализацията на няколко мащабни проекта, съобщи министър-председателят Бойко Борисов след като откри заедно с румънския си колега Емил Бок фериботния комплекс Никопол – Турну Мъгуреле. Обектът е на стойност 6,2 млн. евро и е съфинансиран по Програма ФАР. Влизането му в експлоатация ще позволи 800-метровото разстояние между двата бряга да се преминава за осем минути.

На церемонията по откриването присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, министрите Александър Цветков и Росен Плевнелиев, много гости от двете държави.

Мостът Видин–Калафат остава приоритетен за България и Румъния. До седмици трябва да  бъде ясен отговорът на Европейската комисия за удължаване до 2012 г. на срока на изграждането му, поясни министър-председателят Бойко Борисов. Той очаква положителен отговор на общото ни искане с Румъния, което ще позволи съоръжението да бъде завършено с европейски средства. Мнението му е, че докато кризата продължава да се усеща, е необходимо реализирането на проекти чрез фондовете на ЕС, което е проява на европейската солидарност.

Сред общите цели на Румъния и България е модернизацията на моста между Русе и Гюргево, строежът на още два моста, както и изграждането на хидроцентрали. По думите на премиера    това ще осигури разкриването на нови работни места, привличането на инвестиции и облагородяване на района. Ще продължим да работим за вас, каза Борисов пред многобройните жители от региона, дошли на церемонията. Той подчерта, че двете страни са много активни и по отношение присъединяването към шенгенското пространство през следващата година, което ще осигури свободното пътуване на българи и румънци в Европа.

Премиерът Емил Бок благодари за топлото посрещане на българска територия. Сред приятелския, съседски народ се чувстваме като у дома си, каза той и потвърди, че основна задача пред двете държави е усвояването на европейските средства при реализацията на общите проекти.