България задълбочава сътрудничеството си с арабските страни

По покана на арабските дипломатически мисии, акредитирани в България, министърът на външните работи Николай Младенов участва днес в работен обяд, на който бяха обсъдени проблемите на Близкия изток, както и отношенията между страната ни и региона.

Благодарност за отзивчивостта на министър Младенов бе изразена от името на арабските дипломати от палестинския посланик д-р Ахмед Ал Мадбух. Той сподели задоволството си от акцента, който България поставя, стремейки се да развие отношенията си с арабските страни.

„През последните 20 години страната ни се съсредоточи върху членството си в НАТО и ЕС. За съжаление през тези години отношенията ни със страните от Близкия изток минаха на заден план. Време е да обърнем по-сериозно внимание на традиционните си партньори и новите си приятели в региона. Красноречиви факти за това са посещенията през първите три месеца на годината на ниво министър-председател и външен министър в Катар и Кувейт, както и в териториите на Палестинската национална власт“, заяви Николай Младенов България ще продължи да води балансирана външна политика, ангажирана в разрешаването на регионалните проблеми. „Не искаме да виждаме Близкия изток като зона на сблъсък на държави с ядрено оръжие. Радикалната интерпретация на една мирна религия и тероризмът създават заплаха за всички нас”, отбеляза министърът. Като член на ЕС и НАТО, България може да даде своя принос за по-нататъшното укрепване на връзките на ЕС с арабския свят. Що се отнася до икономическото измерение на отношенията ни с арабските страни, посланиците, както и министърът, изразиха желанието си те да получат нова динамика.

Посланиците изразиха надежда тази среща да стане традиционна.На работния обяд присъстваха д-р Ахмед Ал Мадбух,  посланик на Държавата Палестина, г-н Ахмед Буташ,  посланик на Алжирска народно демократична република, г-жа Олфат Фарах, посланик на Арабска република Египет,  г-жа Мишлин Аби Самра,  посланик на Република Ливан, г-жа Азиза Лимам,  посланик на Кралство Мароко, г-жа Мауада ал Бадауи, съветник в посолството на Република Судан, г-н Салех Ал-Гамди, посланик на Кралство Саудитска Арабия,  Салех Алуали, временно управляващ посолството на Република Йемен, г-н Салах Суккар, временно управляващ посолството на Сирийската арабска република, г-н Фаузи Ал-Абдулах, временно управляващ посолството на Република Ирак, д-р Мохамед Милад, временно управляващ Народното бюро на ВСНЛА Джамахирия, г-н Салем Ал Музейн, временно управляващ посолството на Държавата Кувейт; г-н Али Абдула ал Махруки, представител на Султаната Оман.