България задава високи стандарти пред останалите страни от Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа

Думите са на ръководителя на Секретариата на Конвенцията Антон Травнер, който днес се срещна със заместник-министър Веселин Вучков

Заместник-министър Веселин Вучков се срещна с Антон Травнер, ръководител на Секретариата на Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа, чийто председател е България. Срещата бе първата от тазгодишната обиколка на столиците на Договарящите страни (Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Черна гора), по време на която ръководителят на Секретариата и ръководствата на съответните министерства на вътрешните работи обсъждат напредъка по прилагане на Конвенцията.
В рамките на срещата заместник-министър Вучков направи кратък преглед на изпълнението на приоритетите на настоящото българско председателство на Конвенцията като очерта предприетите от България мерки за сключване на двустранни споразумения за прилагане на формите на сътрудничество, предвидени в Конвенцията. Зам.-министър Вучков изрази надежда, че на предстоящата през май среща на Комитета на министрите в София ще има възможност за подписване на няколко нови споразумения със Сърбия, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.
Специално внимание по време на срещата бе отделено на провеждането на обучение по въпросите, свързани с Конвенцията, което ще е основна тема на започваща утре среща на представители на полицейските академии на Договарящите страни.
Г-н Травнер даде много висока оценка на досегашните действия на България в рамките на Конвенцията и в частност – по време на настоящото председателство. Той подчерта, че като първи официален председател България е задала високи стандарти в тази област, демонстрирала е европейско мислене и практичен подход. Набелязаните приоритети на председателството са изключително актуални и съобразени със спецификата на региона – заяви Антон Травнер.  Заместник-министър Вучков подчерта, че ангажиментите на България към Конвенцията не приключват с края на председателството и България ще продължи да работи за повишаването на сигурността в региона и приобщаването на държавите от Югоизточна Европа към общоевропейското пространство на правосъдие, свобода и сигурност.