Българите рядко използват четка за зъби

Тъжно, но факт. Не обръщаме достатъчно внимание на устната си хигиена или се сешаме за това, чак когато стане прекалено късно и се наложи да посетим зъболекар.

Според представително проучване на Българския зъболекарски съюз едва 33% от българите си купуват четки за зъби, само 35 % си мият зъбите, а 8% дори не знаят че трябва да го правят. 60% от хората не посещават редовно зъболекар, а 2% нямат предни зъби и не се интересуват от възстановяването им.

Човек на средна възраст в България има средно 3 кариеса, 7 липсващи зъба и 8 пломби. Като основна причината за лошото си дентално здраве хората посочват липсата на време и големите разходи, свързани с зъболечението.

Тези данни са доста притеснителни и предизвикаха настояване от страна на зъболекарите за приемане на програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 годишна възраст. Програмата предвижда бюджет от 15,5 млн. лв., които ще трябва да стигнат за пет години. Целта е да се намали броя на децата с болни зъби и постепенно да се подобри състоянието и при възрастните.

Във Варна се събраха за своя XIV конгрес едни от най-добрите стоматолози на Балканите, между които президентът на Световната асоциация д-р Роберто Виана, президентът на европейската секция д-р Герхард Сеебергер и други. Конгресът ще представи последните открития на стоматологията и по-специално в сферата на озонотерапията и нанотехнологиите, както и на имплантното зъболечение. Ще има и голяма изложба на най-модерни материали, техника и инструменти.

Нашата старна за първи път е домакин на това събитие от света на международната дентална медицина. /Мамита БГ