Бургаски предприемач е задържан по подозрение за лихварство и неплащане на данъци

Служители на ГДБОП, колегите им от Териториалното звено в Бургас и от ОДМВР-Бургас проведоха вчера специализирана полицейска операция за установяване на факти и доказателства по досъдебно производство, образувано за лихварство. Полицейските действия са организирани под прякото ръководство на Окръжна прокуратура – Бургас.
Проверката срещу 58-годишния Р.К. от Бургас започнала преди месеци по сигнал за строеж и продажба на апартаменти в Слънчев бряг, без да са обявени печалби и без да са внесени дължимите данъци.
При предприетите процесуално-следствени действия – обиск, претърсване и изземване в офиса на Р.К. на ул. “Димитър Димов” и в обитаваното от него жилище, са намерени записни заповеди и договори за парични заеми на обща стойност около 400 000 лв., като от документите е видно, че парите са давани на бургаски граждани срещу месечна лихва.
Открити и иззети са и два печата на Община Несебър /единият от които с надпис: “Одобрявам, главен архитект”, а вторият “Община Несебър, отдел ТСУ”/, както и четири печата на фирми за независим строителен надзор. Иззети са и бележници за отчитане на действителната печалба от лихвите.
Р.К. е задържан за срок от 24 часа, като предстои разглеждане на мярката му за неотклонение и повдигане на обвинения по НК.