Брюксел одобри подпомагането на стопанство за 2010 г.

Европейската комисия е одобрила помощта “de minimis” за България за 2010 г., която се предоставя на стопанство. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на изложението за биопродукти „Зелени дни” пред Народния театър. Помощта е държавна и за нея е предвиден общ бюджет от 20 млн. лв. за тази година. Очаква се до края на седмицата да получим и официално разрешението, каза министър Найденов. След това ще бъде изготвена наредба за кандидатстване за помощта.

Максималната сума, която е разрешена от ЕК, е 15 000 евро на стопанство. Тези, които вече са получили 7500 евро, тъй като това беше максималният размер на помощта доскоро, ще могат да вземат допълнително 7500 евро до 15 000 евро, заяви министърът.
Кандидати по тази помощ могат да бъдат производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Заявленията ще се подават в Държавен фонд „Земеделие”. Приоритетно ще се съсредоточим върху подпомагането на производителите на животинска продукция, защото те са най-засегнати от кризата, съобщи министър Найденов. Той допълни, че за първи път средства по тази програма ще получат и биволовъдите, които до момента не са могли да кандидатстват по нея.