Британските летища затягат мерките за сигурност

Хиляди хора, пътуващи за САЩ за Нова година се изправени пред закъснения и претърсвания заради нови ограничения след провалилия се опит за взривяване на полет 253 на „Нортуест“, предава британският вестник „Таймс“.

На пасажерите за всички полети към САЩ се позволява да носят ръчен багаж само в една чанта с тегло до 6 кг, като някои авиолинии са спрели всички форми на развлечение по време на полетите над Атлантическия океан. Час преди кацане, на пасажерите се забранява да напускат местата си, което означава, че те не могат да използват тоалетните и нямат достъп до багажните отделенията над главите им. През това време на пътниците се забранява и да използват одеяла.

След обичайното преминаване през системите за сигурност, пътниците са проверени отново преди отлитане и ръчния им багаж се проверява повторно преди да се качат на самолета.

Операторите съветват пасажерите, които пътуват за САЩ от Великобритания, да предвидят повече време за проверки и да се съобразят с ограниченията на ръчния багаж.

Авиационни експерти обясняват, че дори след засилените мерки за сигурност след атаките от 11 септември 2001 година, все още на самолетите могат да бъдат внесени материали, с които да бъдат извършени терористични атаки. Въпреки това мерките са достатъчни, за да затруднят значително терористичен удар.

Вчера /27 декември/ пътниците чакаха по няколко часа, докато персоналът на летищата изпълни допълнителните мерки, наложени от властите на САЩ. Полетите от летище „Хийтроу“ закъсняваха с до два часа, а самолетите, пристигащи от САЩ закъсняваха с около 4 часа, тъй като Агенцията за вътрешна сигурност наложи допълнителни мерки и на полетите, напускащи страната. Пътниците, които не пътуват за САЩ, не са засегнати от допълнителни мерки за сигурност.

Нервите на пасажерите по американските летища също са обтегнати. Снощи Детройт получи втора тревога в рамките на два дни, след като друг пътник от Нигерия, летящ по същия маршрут и със същата авиолиния, беше арестуван за нарушаване на реда. Той прекарал твърде дълго време в тоалетната.

Самолетът бил насочен към отдалечен ъгъл на летището при кацане и бил обграден от екипи за извънредни обстоятелства, докато полицията проверявала целият багаж на самолета с кучета. След три часа от полицията решили, че пътникът не представлява опасност.

(Портал Европа)