Брестово иска да е Клондайк

zlatoИманяри, които ровят за злато, съсипват земите ни, оплакаха се жители на село Брестово. Ето какви подробности научи кореспондентът ни в Благоевград Владимир Симеонов.

Село Брестово иска да е българският Клондайк. Впрочем това вече можеше да е факт, но така и не се появиха представители на английската фирма, изявила желание да добива злато в района. Преди шест години фирмата за геоложки проучвания и сондажни работи „Болкан Минерал енд Майнинг“ АД получи разрешение да изследва 198 квадратни километра в местността „Брестово“ за наличие на златни находища. „Явно някъде на държавно ниво срещнаха пречки и се отказаха. 
А имаше какво да открият тук“, категоричен е селският управник Добри Миленков. За хората ще е добре да се яви някоя фирма да добива злато, ще си дадат нивите за разкопки срещу процент от печалбата, допълва с усмивка кметският наместник. Сега селяните от малкото селце патрулират на смени, за да  се пазят от набезите на златотърсачите. Неканените гости не се спирали дори и пред сериозното изпитание да преминат стръмния черен път, дълъг над 20 километра.

в-к Стандарт