Бременността спасява жените от СПИН

Има един такъв популярен виц: Тече играта «Минута е много». Водещият обявява «Въпросът е бил зададен от зрители чрез Интернет. Внимавайте, на екрана. На екрана се появява текст: «Както е известно, когато хората още не боледували от СПИН, от него боледували само маймуните. Въпрос: «Е, и кой идиот …?»

Шегите са си шеги, но още преди 20 години учените узказаха хипотезата, че смъртъоносният вирус е попаднал в организма на човека през 1930 г., когато в Африка имало масово изтребване на шимпанзетата. Може това да се е случило когато някое от живпотните е ухапало човек или докато са обработвали телата на убитите животни. Но учените твърдят, че смъртоносното нашествие на СПИН на планетата започва именно от черния континент. Но ето нещо интересно: въпреки че виновникът за заразяване на човечеството с ХИВ инфекцията е принципно известен, съвременната наука все така не може да определи как точно е бил предаден вирусът на дадения човек.

Както пише британският вестник The Times, в настояще време се прави генетична идентификация на вируса у всеки от заразените за да може да се определят така наречените гени на резистентъност (устойчивост) на лекарства. Освен това тази идентификация се използва от адвокати и прокурори, които доказват кой кого е заразил. Но по думите на професора по вирусология Динан Пилей от Университетския колеж в Лондон, «тези даннио не са подходящи за тези цели защото ХИВ се изменя много бързо». «По-просто казано, въпреки, че вирусите на двама човека могат да си приличат, техният анализ не е в състояние да докаже, че А е заразил Б или обратно, или че вирусът е диошъл от трети човек или пък всеки по отделно се е заразил от друг, – отбелязва професорът.

Впрочем, по думите на специалистите, нещата не са чак толкова зле. Изданието отбелява, че британската база данни със заразени с вируса на ХИВ е най-голямата към днешна дата база с последователности на ХИВ генома и затова е способна да даде отговор на други, не по-малко важни въпроси. И по-конкретно тя може да покаже дали определени щамове на вируса се разпространяват сред определени рискови групи, а също и да определи в коя от тях се намират най-активните разпространители на заразата.

И американските учени, на свой ред, съобщават добри новини: според последното изследване на специалисти на Университета Вандербилт. Оказва се, че най-позитивно влияние на жените, заразени с ХИВ, има … бременността. Учените стигнали до този извод на база на седемгодишни наблюдения, провеждани от 1997 до 2004 г. Били изследвани около 760 представителки на слабия пол, болни от СПИН, като 71% от тях били на интензивна терапия и получавали по цял «букет» мощни препарати, които съществено намалявали развитието на болестта. Било установено, че при бременните поациентки остротата на протичане на болестта забележимо намалявала, в сравнение с жените, които не носели дете под сърцето. Такъв ефект, отбелязват учените, се наблюдава и по време на самата бременност, а и след нея. И нещо повече: изследването показало, че заразените с ХИВ жени, които забременявали няколко пъти, се чувствали още по-добре от тези, които износвали дете само веднъж. Учените все още не могат да обяснят този фениомен. Не е изключено множеството имунологични промени в организма на бременната пациентка да оказват влияние върху ефективността на въздействие на препаратите. Lekar.bg