Бременността влияе положително на мозъка

Майчинството влияе положително на развитието на умствените способности на жената, като ефектът може да продължи с години, твърдят група учени под ръководството на проф. Крег Кинсли от университета в Ричмънд и проф. Кели Ламбърт от колежа в Рандолф-Макон в публикация в изданието American Journal of Public Health.

Според изследователите, след раждането на детето мозъкът на жената започва стремително да се развива: “Майчинството дава силен тласък в развитието на способностите за запомняне и обучение”, твърдят учените, като обясняват факта с позитивния ефект от раждането на детето, свързан с изменения в размера и формата на отделни зони от мозъка.

Причините за положителните изменения в мозъка специалистите свързват с освобождаването на много хормони, а също така с активизирането на неговите структури, възникващо по време на грижите за детето: “Хормоналните колебания по време на бременност, раждане и кърмене увеличават размера на клетките в отделни участъци от мозъка. Мозъкът на младите майки се развива в зависимост от това, как те се приспособяват към промените, свързани с появата на детето. Наблюдава се изостряне на тяхното възприятие, благодарение на което жените могат да разпознаят детето си ориентирайки се, например само по звуци или миризма”.

Американските учени за пореден път изтъкват и положителния ефект, който има върху майчиния организъм, една късна бременност, защото при раждане на по-късна възраст женският мозък получава допълнителни сили в период, когато започва влошаване на паметта, свойствено за зрялата възраст.

Специалистите твърдят, че раждането влияе положително и на общото физическо състояние на жената. Въпреки, че с възрастта здравето на жените отслабва и физическото натоварване се понася по-тежко, отколкото на млада възраст, след едно раждане на 40 години се включват скритите резерви на организма, свързани с майчиния инстинкт.

Учените твърдят, че подобен, макар и по-слабо изразен, благотворен ефект, се наблюдава и при много бащи: “Мъжът разбира се не може да разчита на хормонални изменения, способстващи за подобряването на работата на мозъка, но при неговото активно участие във възпитанието на детето, стимулирането на мозъка подобрява неговата дейност”. /Actualno.com