Бранимир Ботев: Около празниците българите ще наблегнат на родния алкохол

София. Около празниците българите ще наблегнат на родния алкохол. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Бранимир Ботев – председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (АПВТСН). По думите му това до голяма степен се дължи на ритуала да поканиш приятелите си на богата трапеза, ако си производител на вино, да се похвалиш с виното си, ако си в район, известен със своите вина, да вземеш от съответния винпром вино от последното грозде, произведено през есента.
„При виното има едно правило, че „хубавото на виното е като красотата на жената – няма едно с едно, които да са еднакви”. Виното е отрицанието на кока-колата – ако при бирата се търси еднаквост на вкуса, пяната и цвета, за да се говори, че бирата е хубава, тя трябва да прилича на чешката или на немската бира, при вината е точно обратното – там се търси индивидуалното, собственият почерк, разнообразието в сортовете, в начините на винифициране, дали ще бъде по-младо или по-старо виното”, каза Ботев. Според него при виното се търси точно обратното на ефекта на кока-колата, където всичко трябва да е унифицирано.
Ботев посочи, че по време на празниците българинът пие най-вече вино, а като акомпанимент към виното върви ракия, т.е. не се изневерява на традиционната комбинация ракия и вино. „Най-вероятно това се дължи на факта, че тези традиционни празници са свързани с добре приготвена трапеза, ритуални ястия за Бъдни вечер, свинско, което се вади за Нова година, мина Никулден, когато се яде риба. Съвсем нормално е, че тези ястия, които са от българската и християнската традиция, кулинарно винаги се свързват с пиене на червено или на бяло вино”, коментира Ботев.
Той отбеляза още, че има доста голям внос на шампанизирани вина. „Празниците около Коледа и Нова година водят след себе си ритуални напитки и ритуални трапези. Част от ритуала за Нова година е пиенето на шампанско. В някои страни то е свързано и с други допълнителни ритуали. Например в Испания се слагат 30 зърна грозде в чашата и се пуска златен предмет като трябва през последните десет секунди гроздето да се изяде”, добави Бранимир Ботев.
Аделина ГЕОРГИЕВА
/Агенция “Фокус”/