Бояна. Форум против корупцията под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов

Ministar Cvetan CvetanovОткриването на форума е от 9.30 часа в сряда /9 декември/ в резиденция “Бояна”, достъпът за медии – след представяне на журналистическа карта

На 9 и 10 декември в резиденция Бояна ще се проведе конференция „Засилване на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа за изпълнение на Конвенцията на ООН срещу корупцията“. Форумът е организиран от Регионалния програмен офис за Югоизточна Европа на Службата по наркотици и престъпност на ООН в сътрудничество с Регионалната антикорупционна инициатива. Той се провежда под патронажа на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Република България.
Откриването на конференцията на 9 декември ще отбележи и Международния ден за борба с корупцията. Денят е определен от Генералната асамблея на ООН през 2003 г. Целта му е да се повиши обществената информираност по проблема „корупция“ като сложен обществен, политически и икономически феномен, който засяга всички държави, подкопава демократичните институции, забавя икономическото развитие и генерира нестабилност в страните.
Основната цел, която си поставя инициативата, е да се обменят добри практики, свързани с антикорупционното законодателство, стратегии и институционални структури. Форумът ще обсъди и предложи дейности, които Службата по наркотици и престъпност на ООН може да разработи в рамката на Регионалната програма за засилване върховенството на закона и сигурността на гражданите в Югоизточна Европа.
За да бъде достигнато най-високото ниво на обществено внимание и посланието на ООН „НЕ на корупцията” да бъде отправено от възможно най-високо равнище, конференцията ще събере на едно място политици, представители на държави от Югоизточна Европа (Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Република Македония, Черна гора, Сърбия, вкл. Косово, съгласно Резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1244). Представители на дипломатическите мисии на страните от Югоизточна Европа и държави-членки на ЕС, на Европейската комисия, на международни и регионални организации също са поканени да участват във форума.