Борис Велчев: Няма политически натиск върху прокуратурата

В България има твърде много хора с висящи дела, които са на свобода и това е един от проблемите, с които прокуратурата не може да се справи. Това каза в предаването „Годината“ на Дарик радио главният прокурор на България Борис Велчев.

„Универсално решение на този въпрос никъде по света не е измислен. Това е въпрос на професионализма и на морала на редица магистрати“, добави още Велчев. Относно задържаната група при операцията „Наглите“ обвинител номер 1 заяви, че е оптимист, че доказателствата срещу тях ще издържат: „Когато пристъпихме към реализацията на тази грижливо подготвена операция в продължение на два месеца, ние не го направихме лековато. Бяхме подготвени, бяхме оценили събраните доказателства и което е по-важно, междувременно се събраха нови доказателства, които затвърдиха първоначалното ни впечатление. Подготовката на полицейската операция започна след отвличането на Румен Гунински, което наложи един много малък кръг да прави професионални анализи. Много ми е трудно да кажа точните имена на отвлечените хора, но ние сме абсолютно убедени, че участниците в задържаната престъпна група са отговорни за няколко отвличания. Въпрос на доказване е оттук нататък да видим точно колко. Работата по отвличанията не е просто една от многото задачи, които стоят пред нас. Това беше много голям проблем, бих казал един от най-наболелите в последно време. Дълги години създавахме впечатлението на безкрайна неефективност по отношение на отвличанията и за това се направи по-специална организация.“. Борис Велчев зави още, че няма данни магистрати да са участвали в групи като „Наглите“. „Честно казано, не мога да си представя с какво биха били полезни следователи и прокурори на такива групи“. За емблематичните дела срещу министри главният прокурор каза, че някои от тях са пред финал, има и дела, по които предстои още работа.
На въпрос ще бъдат ли събрани доказателства срещу бившия министър-председател Сергей Станишев и дали той ще бъде осъден, Борис Велчев отговори: „Това ще си проличи, когато и ако бъде внесен обвинителен акт. Сега да коментирам подобна възможност, ми се струва неправилно. Водим едно наказателно производство по правилата, по които се води всяко наказателно производство. Това, че то има политически изменения, ми е напълно ясно, но те не са водещи. Няма да се ангажирам с време – процесуалните срокове са известни. Назначени са експертизи, когато тези експертизи бъдат изготвени и заключенията им станат ясни на разследващите органи, и на прокурора, те ще вземат своето решение“.
Запитан какви ще са последствията от разкриването на контакти на магистрати с Красьо Черния Борис Велчев заяви, че лично той не смята, че моралните последствия ще бъдат единствени. „Аз съм убеден, че има аспекти на този проблем, по които си струва да продължим да работим. Но дори да ги оставим настрана и да се концентрираме само върху моралните аспекти, мисля, че те не са малко. Те за съжаление показаха, че в българската правосъдна система хората продължават да не бъдат уверени, че нещо може да стане просто по правилата“, добави още главният прокурор. На въпрос има ли политически натиск върху прокуратурата, обвинител номер 1 категорично отговори: „Натиск, в този смисъл, в който вероятно очаквате да си призная плачейки, не е имало“. Информация на Дарик радио. /БГНЕС