Борисов ще обсъди в Турция обезщетенията на тракийските бежанци

Обезщетенията на тракийските бежанци и връщането на собствеността върху прочутата болница „Евлоги Георгиев“ в Истанбул са част от въпросите, които премиерът Бойко Борисов ще обсъди по време на двудневното му посещение в Анкара и Истанбул. Акцент в програмата са срещите с турския му колега Реджеп Ердоган и с президента Абдуллах Гюл.

Преговорите по имуществените въпроси на тракийските бежанци и българите в Мала Азия да бъдат размразени. За това се разбраха бившият български премиер Сергей Станишев и Реджеп Ердоган през април в София. Въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци стана особено деликатен, след като в началото на месеца министър Божидар Димитров обяви, че този казус е условие за влизането на Турция в ЕС, след което получи „последно предупреждение“ от премиера и остра реакция от турска страна.

Министър-председателят Бойко Борисов ще постави въпроса за това България да си върне собствеността върху известната болница „Евлоги Георгиев“, която е един от над 50-те екзархийски имота, отнети на България през миналия век.

В рамките на визитата се очаква потвърждение на обещанието църквата „Свети Стефан“ в Истанбул да бъде обявена за паметник на културата на ЮНЕСКО. Метохът към нея е също имот, за собственост върху който настояваме.

В събота премиерът ще се срещне с вселенския патриарх Вартоломей, валията на Истанбул Муамер Гюлер и кмета на мегаполиса Кадир Топбаш.

В състава на делегацията за Турция са вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на културата Вежди Рашидов, заместник-министърът на външните работи Марин Райков и кметът на София Йорданка Фандъкова./DarikNews/